Type Here to Get Search Results !

Митрополија пирејска: Признање украјинских расколника је један од разлога дехристијанизације Европе


Одјељење за јереси и вјероисповијести Митрополије пирејске Атинске архиепископије је међу разлозима кризе хришћанства у Европи навело легализацију раскола у украјинском православљу. Студија о овом проблему је објављена 7. фебруара 2022, на порталу vimaorthodoxias.gr.


Аутори студије на списку фактора који доводе до дехристијанизације директно указују на признање од стране већине грчких епископа „украјинске аутокефалности“, односно „прихватање да расколничка свргнута, анатемисана и злочиначка дружина Епифанија, са мало присталица, представља званичну аутокефалну цркву Украјине“.

„Ово је још једна дубока рана у тијелу наше помјесне цркве, коју смо поменули у нашим претходним саопштењима“, напомиње се у истраживању Пирејске митрополије.

"Питамо се: како може доћи благослов Божји, од којег зависи сваки духовни плод, послије наших овако тешких падова? И како избјећи дехристијанизацију Цркве после оваквих падова?“, додају они.

Међу кризним појавама западног хришћанства које погађају православне у Грчкој, аутори студије су навели колонизацију Европе од стране миграната других вјера, смањење броја вјерника, стављање на продају хришћанских цркава, сексуалне скандале у католичкој јерархији, толеранција према сексуалним девијацијама, женско свештенство и друго. Међу најзначајнијим проблемима се наводи "неозбиљан однос грчких јерараха према опасностима екуменизма и заблуде Критског сабора 2016. године".

Аутори студије предлажу да се клирици и мирјани спасу од „катастрофалног зла“ покајањем и осталим радњама на поправљању стања. Наиме, требало би, како кажу, да се што прије сазове Помјесни сабор, који би елиминисао грешке екуменизма и одређене злонамјерне одлуке Критског сабора, а такође осудио легализацију раскола у украјинском православљу од стране Грчке цркве.

 „Нека наша Помјесна црква саборно осуди неважећу украјинску аутокефалност, како не бисмо постали саучесник раскола“, наводи се у саопштењу Митрополије пирејске.


Извор: Етос