Type Here to Get Search Results !

Јеромонах Макарије у емисији "Питајте свештеника": Истина је нераздвојна од Љубави

Игуман манастира Савина јеромонах Макарије одговарао је на питања слушалаца емисије “Питајте свештеника“ на Недјељу о митару и фарисеју, другу припремна недјеља пред почетак Часног поста, у недјељу 13. фебруара 2022. године.


Звучни запис емисије


Отац Макарије савинскиОтац Макарије је подсјетио да је Истина нераздвојна од Љубави, као и да је темељ истинског духовног живота и односа са Богом истинско смирење.

“Треба се бавити својим унутарњим бићем, јер све док се будемо бавили другима нећемо се бавити собом. Ту је тајна нашег спасења. Благодат Духа Светога, Треће лице Свете Тројице, кога добијамо на крштењу- тај печат дара Духа Светог отвара нам унутарње очи за вјечни живот. Од нас православних Хришћана се због тога тражи више. Други могу да осуђују, ми не можемо. Ми треба да будемо узор другима, да иновјерни, видећи како се кроз нас пројављује љубав и живи Бог, приме нашу вјеру, осјетивши да им је лијепо овдје бити. То је благодат која преображава човјека. Благодарност се рађа тако што видиш Бога у свим односима са ближњима, и тако се нашш живот претвара у вјечну Литургију која је благодарност Богу“- казао је отац Макарије.

,,Кад се човјек истински сретне са Господом, када осјети мир, радост, када страха нестане, тада ће моћи, свако на свом личном плану, да изговори оне ријечи Светог Симеона Богопримца: Сада отпушташ у миру слугу Твога Господе, по ријечи Твојој јер видјеше очи моје спасење Твоје.

Ријеч љубав се обично употребљава тамо гдје је нема. Гдје је има она се не помиње него се живи. Хришћанска љубав је прије свега сами Бог. То је Љубав са великим Љ. Ми Хришћани живимо ту Љубав жићеви њоме Христом. Љубав је дјелатна, док год у себи налазимо простора за љубав налазићемо и простора за жртву. Умањујући себе а величајући ближње ми се смиравамо. На правом смо путу ка истинском Хришћансктву ако волимо све људе било да нам чине добро или зло“- каже отац Макарије.

Савински игуман каже да је човјек већи од звијезда.

“Гатање и гледање у звијезде не треба да постоји код Хришћана. Човјек је ,,стријела чезнућа“ и ништа не смије да га затвори у било какав оквир, он мора бити отворен ка вјечности. Увијек нам се отвара нова димензија вјечности, и вјечно усавршавање у овом животу. И након овог живота чека нас ново небо и нова земља у вјечном животу када ћемо се опет усавршавати у Христу. У усавршавању нам помажу и наша старија браћа, анђели. Једина наша истина је Христос. Нама је истина само један-Господ наш Исус Христос“- казао је Игуман Макарије.


Извор: Радио Светигора

Рубрика