Type Here to Get Search Results !

Епископ хумски Јован у разговору за ТВ Храм: Позвани смо у слободи да волимо и живимо врлинским животом


Његово Преосвештенство Епископ хумски г. Јован, викар Епископа диселдорфа и немачке г. Григорија, био је гост Телевизије Храм, Архиепископије београдско-карловачке. Разговор је водио Слободан Стојковић, новинар Телевизије Храм.

Повезан садржај:

Разговор са Епископом топличким г. Јеротејем: Божићни пост нам помаже да на правилан начин доживимо радост Божића

Епископ хвостански Јустин у разговору за ТВ Храм: Љубав је за нас императив

Након предоченог животописа Епископа хумског Јована, викар Епископа диселдорфа и немачке говорио је о служби викарних епископа, о канонском простору Епархије диселдорфске и немачке, као и о титули епископа хумског. 

У наставку разговора владика Јован је говорио о животном путу који га је промишљу Божјом довео до узвишене, али жртвене архијерејске службе. У овом сегменту разговора Епископ хумски је поделио своја дубинска и искрена сећања на блажене успомене епископа осечкопољског и барањског Лукијана, чија очинска брига је дубоко уткана у његово биће. 

Говорећи о својим послушањима као викарног епископа, владика Јован је посебно истакао службу настојатеља Саборног храма Светог Саве у Диселдорфу. Према речима преосвећеног владике, основна служба настојатеља храма сагледана је у унапређењу богослужбеног живота, јер је богослужење срце црквеног постојања и живота у Христу. 

Сваки верујући човек треба да чита Свето Писмо Новог Завета, јер оно представља непосредне Господње речи које су изговорене људским језиком које представљају вечне истине које нас отварају за узрастање у Христу, рекао је Епископ Јован говорећи о значају читања Светог Писма Новог Завета.