Type Here to Get Search Results !

Митрополит Онуфрије о услову за превазилажење раскола у Цркви


За превазилажење раскола унутар Цркве потребно је да сваки њен члан стреми Христу. Ово је Његово блаженство Митрополит кијевски и целе Украјине Онуфрије рекао у интервјуу часопису Светоуспенске Кијево-печерске лавре „Печерски Благовесник“, преноси Foma.in.ua.


На питање “Који фактори су потребни да би се раскол превазишао?” Његово блаженство Митрополит Онуфрије је одговорио: „Када се Спаситељ молио у Гетсиманском врту, рекао је: Да сви једно буду (Јн. 17, 21). Сам Господ је желео да сви буду једно, али се то није догодило. Ми смо такви тврдоглави људи… И моја жеља је да сви буду једно, али јединство мора бити у Христу. Ако није у Христу, него на неким другим основама, онда какви год они били, неће бити јединства.”

Истовремено, по речима Првосвештеника, истинско јединство је лако уништити, али врло тешко обновити. Јединство унутар црквене ограде може се постићи ако се свако брине о свом личном спасењу.

„Мислим да, да би се јединство обновило, свако треба да брине о свом личном спасењу. Тада ће, можда, ова идеја (идеја о обнављању јединства – ред.) бити спроведена што је више могуће. Али мислити да ће се сви ујединити је утопија. Максимално уједињење може бити када ће се највећи број људи придружити Христу. А то је могуће само под условом да се свако од нас пре свега брине о свом спасењу“, рекао је Његово блаженство Митрополит Онуфрије.


Извор: Рravlife.org