Type Here to Get Search Results !

Митрополит Иларион поводом скрнављења хришћанских светиња у историјском манастиру Панагија Сумела (Трабзон, Турска)

У 2020. години смо дубоко забринути посматрали укидање статуса музеја и стварно затварање за хришћане величанствене Аја Софије и манастира Хора у Истанбулу, познатог по својим мозаицима. У улози музеја, ове светиње су служиле као место светског ходочашћа и симбол међусобног поштовања и разумевања две светске религије. Сада су ове хришћанске светиње заправо недоступне хришћанима.


Данас је верски свет у земљи поново искомпромитован: у главном историјском светилишту Понтских Грка, манастиру Панагија Сумела у Трапезунду, локалне власти су дозволиле организовање дискотеке. Кажу да је то учињено да би привукли туристе. Сигуран сам да руски туристи, који чине већину у Турској, никада не би одобрили овакво цинично гажење хришћанске светиње. У Русији такав однос према храму или џамији доводи до кажњавања одговорних. Пријатно је видети да бар представници локалног становништва и туристичког бизниса протестују због онога што се десило.

Својевремено је Руска Православна Црква учинила много да овај некада славни манастир буде доступан за ходочаснике и годишња богослужења. Категорички протестујемо против скрнављења православних светиња у Турској. Надамо се да њено државно руководство, посебно у светлу јачања руско-турских односа, неће затварати очи пред овим нечувеним случајем.


Извор: Мospat.ru