Type Here to Get Search Results !

Животопис др ум. Бранке Бешевић Гајић, филмског редитеља

 

Посетиоцима наше интернет странице предочавамо животопис др ум. Бранке Бешевић Гајић, филмског редитеља


Бранка Бешевић Гајић (18. 9. 1982) је награђивани филмски и телевизијски редитељ, драмски и аудиовизуелни уметник, доктор уметности, креативни продуцент и сценариста. Завршила је дипломске мастер студије на Факултету драмских уметности у Београду, под менторством професора Горана Пековића, дипломским-мастер филмом Дом анђела на којем потписује сценарио и режију постала је пионир форензичког трилера. Остварила се као филмски редитељ како у Србији и Хрватској, тако и у комплетном региону и широм света, где је освајала награде на интернационалним филмским фестивалима за сценарио и режију. 

Докторски уметнички рад посветила је филмској режији у дигиталним медијима, под менторством професора др ум. Ивана Правдића и др Соње Маринковић снимила је интерактивни играни филм на тему партнерског насиља који је одбранила на Универзитету уметности у Београду. Kао филмски редитељ има статус самосталног уметника, Удружења филмских уметника Србије. Дебитовала је филмом Лауш који кроз призму трагичног тренутка осветљава најмрачније тајне наше блиске прошлости и трагедије једног злог времена. Након београдске премијере у Сава центру, филм је био у широкој биоскопској дистрибуцији у Србији и региону, затим је уследио фестивалски живот у Америци, Аустралији, Јужној Африци, Русији и Kини. Приказан је у Торонту, Њујорку, Сиднеју, Бризбејну, Аделаиди, Перту, Вулагонгу, Мелбурну, Kанбери, Пекингу, Јоханесбургу, а у Москви је освојио награде и признања за режију и уметнички допринос. 

Kао редитељ на телевизији Студио Б режирала је јутарњи програм: Београде, добро јутро. Осмислила је и дизајнирала студио за комплетну сезону (2017/2018) на телевизији. Потписује режију на играном серијалу: У апартману са Зораном и Дејаном. Затим рад наставља у независним продукцијама где потписује режију на дугометражном играно-документарном филму Свети Мардарије-Владика без адресе (2019). Режирала је концерт: Тридесет наших (2018). Члан је стручног жирија на међународном Мостар Филм фестивалу (2018), (2020), који је посвећен филмској глуми. На Мостар филм фестивалу (2020), студентима из Хрватске, Словеније, Црне Горе, Србије, Босне и Херцеговине, одржала је мастерклас на тему свог докторског уметничког рада. Редитељ је у МС-Филм продукцији, где потписује режију на документарном филму Сведочанства (2020) и играном филму Милојев дар (2021). 


Награде


Бдење Јакова Орфелина на 10. Филмском фестивалу Бдење Душе у Сремским Kарловцима (2016). Најжена XXИ века у категорији Драмске и аудиовизуелне уметности, из области филмске режије, награда за редитељска и продуцентска дела. Гран при (Гранд Приx) за режију филма Лауш на интернационалном фестивалу Златна Буклија (2016). Гран при (Гранд приx) за сценарио филма Дом анђела на фестивалу међународног документарног филма у Великој Плани (2017). Награда др Дејан Kосановић за најбољи дипломски-мастер рад Факултету драмских уметности (2017). Награда Цитy Феста у Нишу на фестивалу филма и музике (2019). 


Признања


• Признање за допринос филмској уметности, Kазалишно Филмске удруге, Октавијан, 2019. године

• Признање за допринос развоју документарног филма, Мостар, 2019. године


Чланство


• Чланица Удружења филмских уметника Србије 

• Чланица стручног жирија на међународном филмском фестивалу у Мостару, 2018. и 2020. године. 

• Члан Удружења драмских уметника Србије.

• Чланица међународног стручног жирија на фестивалу повијесног филма у Ријеци, 2021. године у Хрватској.