Type Here to Get Search Results !

Беч: Књижевни сусрети у Владичанском двору


Поводом празника Сретења Господњег, у суботу 19. фебруара 2022. године, са благословом Преосвећеног Владике Андреја, у Владичанском двору Епархије аустријско-швајцарске, високи гости образовног друштва Просвјета, у оквиру традиционалне трибине под насловом Сусрети и разговори, одржали су свечано песничко вече пред одабраном публиком. 


Кроз програм је водио председник Просвјете Срђан Мијалковић који је најпре опширно представио уважене госте, наиме четири песника и носиоца одговорних функција у српској култури и политици: председника Матице српске г. Драгана Станића, затим управника Библиотеке Матице српске г. Селимира Радуловића, директора Културног центра Војводине Милош Црњански г. Ненада Шапоњу и на изненађење свих: председника Покрајинске владе Војводине (!) г. Игора Мировића. Драги гости из Србије су добили гласне овације публике која је без даха пратила њихов наступ.

Уважени великодостојници из Србије су уочи ове манифестације присуствовали и богослужењима у Саборном храму Светог Саве. Друштво Просвјете већ годинама брижно води рачуна о значају, очувању и промоцији српских културних вредности и посебности, у неговању и повезивању заједничких европских вредности у Бечу и Аустрији. Велику подршку за организацију ове, по први пут – обзиром на најновија ковид правила – после 2020. одржане, незаборавне књижевне вечери дала је Амбасада Републике Србије у Аустрији, на челу са Његовом Екселенцијом г. Небојшом Родићем.


Извор: Епархија аустријско-швајцарска