Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије у Колашину: Свети пророк Илија је учитељ духовног живота


Митрополит црнгорско-приморски г. Јоаникије служио је данас, на празник Светог пророка Илије Тесвићанина Свету службу Божију у цркви Светог Димитрија у Колашину. Саслуживали су му протојереј Петар Церовић, јеромонах Козма (Митровић), јереј Дејан Томовић, и јерођакони Сионије (Зорић) и Јосиф (Јоксимовић). У архипастирској бесједи Митрополит Јоаникије је рекао да се данашњи празник прославља по цијелој васељени.


Звучни запис беседе


“А наш народ воли да на овај празник изађе на неку од планина, јер је то био обичај од давнина. И на овај дан и наше планине су постајале свете. И данас су свете, јер смо на свим подигли по црквицу да се можемо Богу помолити”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Казао је да сваки хришћанин зна колико је велика сила и благодат Светог пророка Илије.

“Он је, давно прије Христа, изобразио Христов живот и Христово дјело кроз свој живот и кроз своје дјело”, казао је Владика.

Додао је, говорећи о светитељевим чудесима, да је за нас најважније то што је преко њега и народ био са Богом.

“Преко једног човјека што слуша Божју ријеч и народ иде Божјим путем, и цио народ који га слуша сједињује се са Богом. Али то није било довољно, него је то био само један знак, а тек је дошла пуноћа времена када је дошао у овај свијет Господ и Спаситељ наш Исус Христос, Син Божји, који је примио људску природу да би преко људске природе свима нама устројио спасење, да би нас Богу усиновио и са Њиме сјединио, да бисмо се преко Његове људске природе дотакли Божанске вјечности и Божанског живота”, рекао је Митрополит Јоаникије.

Подсјетио је да Господ није само учио људе него је и крв своју пролио за очишћење људске природе.

“Он је сам пострадао умјесто нас на крсту да очисти нашу савјест, да очисти наше мисли и да нас приведе Богу и Оцу. И нас је учинио заједничарима и саучесницима Његовога васкрсења, да живимо новим животом сјединивши се са Њиме”, казао је он.

Митрополит Јоаникије је рекао да је Свети пророк Илија учитељ духовнога живота.

“Све пророци су свједочили само о Христовом доласку. А ми имамо ту благодат да живимо у времену Цркве Божије којој је глава Господ Исус Христос. И ми се сједињујемо с Њиме кроз Свету тајну причешћа. Хранимо се небеским хљебом и живимо новим животом”, казао Владика Јоаникије.

Митрополит Јоаникије је вјерном народу Колашина представио новога пароха Дејана Томовића, који на парохију колашинску долази након одласка проте Рада Радовића у пензију.

Позвао је вјерне да помогну свом новом свештенику.

“Он вама, а ви њему у овој светој служби, јер не може он све сам испунити, треба му и помоћ народа вјерног. А када тако будете радили, онда ћете бити на правоме Божјем путу и моћи ћете да урадите све што треба. И биће Божји благослов и на свештенику и на вама. И доћи ће тај благослов и на ваше домове и породице”, поручио је Митрополит Јоаникије.

Поновио је да треба у Колашину градити саборни храм, будући да овај град већ живи новим животом.

“Није то више забачено мјесто него мјесто у које се долази и у које ће се све више долазити и љети и зими. А ви на то треба да одговорите”, закључио је Митрополит Јоаникије.


Извор: Митрополија црногорско-приморска