Type Here to Get Search Results !

Нова књига Епископа моравичког др Антонија (Пантелића): Oдноси Српске Православне Цркве и Руске Православне Цркве на основу докумената из руских архива

Почетком месеца марта 2022. године, из штампе је изашла нова књига Преосвећеног Епископа моравичког др Антонија (Пантелића), викара Патријарха српског и старешине Подворја Српске православне цркве при Патријарху московском и све Русије у Москви, под називом Oдноси Српске Православне Цркве и Руске Православне Цркве на основу докумената из руских архива, у издању издавачке куће Познание (под покровитељством Општецрквене аспирантуре и докторских студија Светих Кирила и Методија у Москви).


У питању је прерађено издање докторске дисертације епископа Антонија Односи Српске Православне Цркве и Руске Православне Цркве у периоду између 1944. и 1950. године, на основу материјала из архива Русије и Руске Православне Цркве (Отношения Сербской и Русской Православных Церквей в 1944-1950 гг. в материалах архивов России и Русской Православной Церкви), коју је Преосвећени Владика успешно одбранио 7. јуна 2019. године на Православном богословском факултету Универзитета у Прешову (Словачка).

Књига расветљује итекако важан период обнове званичних односа између Српске Православне Цркве и Руске Православне Цркве пред крај Другог светског рата, као и њихов даљи напредак крајем прве половине XX века. Приликом рада на поменутој теми, Преосвећени Владика је користио велики број докумената из руских архива, као и до тада недоступне материјале из архива Одељења за спољне црквене везе Руске Православне Цркве.

Предговор за књигу је написао Његово Високопреосвештенство Митрополит волоколамски Иларион (Алфејев), председник Одељења за спољне црквене послове Руске православне цркве.

Књига ће нарочито бити интересантна читаоцима који се баве изучавањем историје Руске Православне Цркве и Српске Православне Цркве у XX веку.

Поред тога што је старешина Подворја Српске Православне Цркве у Москви, Епископ моравички др Антоније (Пантелић) је декан Филозофско-богословског факултета на Руском православном универзитету Светог Јована Богослова у Москви.


Извор: Подворје СПЦ у Москви

Рубрика