Type Here to Get Search Results !

Монашење на Волујици код Бара


У манастиру Светог пророка Илије на Волујици код Бара Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије вечерас је замонашио у чина мале схиме искушенице ове монашке обитељи Јовану и Антусу којима је дао монашка имена Марта и Марија.


У архипастирској бесједи Митрополит Јоаникије је рекао да су нове монахиње као Авраам у старини кренуле са истока ка западу.

“Из далеке Русије од Урала оне су дошле код нас, овдје У Црну Гору и настаниле се овдје на Волујици. А Волујица је у односу на град Бар на истом растојању као и Витанија од Јерусалима”, рекао је Владика.

Додао је да је Волујица погодно мјесто за напредовање у врлинама и слављење имена Божјег.

“А оне су добили имена по сестрама Светога четвородневнога Лазара Марти и Марији”, казао је он.

Рекао је да су нове монахиње Марта и Марија идући за Господом дошле у Црну Гору и на волујици нашле мјесто за своје пребивање и своју службу Господу.

“И вас је, драге Марта и Марија, народ овдје препознао као истинске слушкиње Господње. А од сада, када сте примиле ову пуноћу монашкога чина, ви сте добиле и благодат и силу да још усрдније служите Господу и Његовој Цркви, и овоме светоме храму и свима онима који долазе овдје да будете прави образац истинскога и правога живота по Богу и да многе утјешите, и својом ријечју и својим примјером и својом љубављу”, казао је Митрополит Јоаникије.


Извор: Митрополија црногорско-приморска