Type Here to Get Search Results !

Протопрезвитер-ставрофор др Милош Весин у емисији "Врлинослов": Православни поглед на свет је у суштини еколошки поглед


Гост новог издања емисије "Врлинослов" на Телевизији Храм, Архиепископије београдско-карловачке, био је протопрезвитер-ставорофор др Милош Весин, парох чикашки и ленсишки. У емисији аутора и водитеља г. Слободана Стојковића, прота Милош је у оквиру наведене емисије дао одговор на питање односа човека према природи. 

Православни поглед на свет је у суштини еколошки поглед. О томе сведоче речи преподобног Максима Исповедника, који вели: „Ништа није зло од онога што је Бог створио. Храна није зла, него преједање; зачињање деце није зло, него блудничење; није то понос, него гордост. Једино је намена ствари зла, а не ствари по себи“. Сваку травку, сваки мрав, свако појединачно живо биће и сваку мртву ствар створио је Бог из љубави. Отуда, православни хришћани виде инхерентно добро у свачему што је Бог створио - Бог не ствара зло; отуда, земља не може бити зла или чак безначајна из разлога што ју је Бог створио. Земља и сва материја коју она садржи, јесу инхерентно, урођено добре, па ипак човек не може користити материју на начин који не би уважавао Бога или био уперен против природе или сврхе која јој је намењена.

Наведене истине на сисрематичан, надахнут и поучан начин изложио је протопрезвитер-ставрофор др Милош Весин у овонедељном издању емисије "Врлинослов", и поред осталог рекао:  Ми данас живимо у палом и изопаченом свету, али не смемо заборавити да је творевина добра, јер све што је Бог створио је добро. Еколошки проблеми, али и начини њиховог решавања присутни су од самог почетка стварања света и човека. Почетак човековог удаљавања од природе почео је у моменту његовог удаљавања од Творца, рекао је протопрезвитер-ставрофор др Милош Весин.