Type Here to Get Search Results !

Митрополит Иларион: Руска Црква наставља да помаже Јерменској Цркви у њеном дијалогу са муслиманима Азербејџана


Гледалац ТВ емисије Црква и свет упитао је митрополита Илариона, председавајућег Одељења за спољне црквене послове Московске Патријаршије, какав је однос Руске Православне Цркве са оним Црквама присутним на Кавказу, као што су Грузијска Православна и Јерменска Апостолска Црква.


„Наши односи са Грузијском Православном Црквом су одређени тиме што смо чланови исте породице Православних Цркава: имамо заједничко учење о вери, постоји општење у Светим Тајнама, те стога постоји најближа сарадња по многим питањима“, рекао је митрополит Иларион.

Дотакавши се теме односа са Јерменском Црквом, која је једна од Древних Источних Цркава, председавајући ОСЦП-а је истакао: „Немамо заједничко општење у Светим Тајнама, али постоји дијалог о низу питања теолошке и практичне природе“.

„Руска Православна Црква је нарочито пружила и пружа велику помоћ Јерменској Цркви у њеном дијалогу са муслиманима Азербејџана“, подсетио је владика Иларион. „Патријарх московски и целе Русије већ тридесет година позива к себи поглавара Јерменске Апостолске Цркве и председавајућег Кавкаског муслиманског одбора из Азербејџана да разговарају о насталим проблемима и онима који настављају да се појављују.“


Извор: Мospat.ru