Type Here to Get Search Results !

Епископ Јустин: Морамо се трудити да наш живот испунимо Богом


Четврте недеље Часног поста, коју је Црква Христова посветила Светом Јовану Лествичнику, Његово Преосвештенство Епископ жички Господин Јустин, служио је Свету Архијерејску Литургију у Манастиру Вољавчи код Краљева. Његовом Преосвештенству су саслуживали архијерејски намесник љубићки протојереј Никола Вучетић, парох прељински, протојереј Саша Станишић, парох катршки, протонамесник Александар Пешић, парох мрчајевачки јереј Милован Вучковић, парох бреснички, као и ђакон Стефан Симић.


Након прочитаног Светог Јеванђеља, Епископ се обратио сестринству манастира и верном народу беседом, у којој је истакао да смо, милошћу Божијом прешли половину поста, али да нам се још ваља трудити и борити, да са Господом сабирамо оно што нам недостаје. Епископ је подсетио да су богослужења у току Великог поста другачија, умилна и покајничка.

– Када трудом у љубави, истини и честитости, душу своју предамо Истинитом Богу, онда Господ дарује да се испуњавамо Духом Светим. Када Њега задобијемо у овом животу, по речима Светих Отаца, онда нам није страно ниједно добро. Јер само оно што је добро нас поставља пред Господа и то остаје за вечност, рекао је Владика.

– Ову недељу Црква је посветила великом светилу Цркве Божије Светом Јовану Лествичнику, који је на молбу и позив игумана Јована Раитског, написао књигу Лествица, што значи лестве, степенице, којима се ми уздижемо до неба. Прва од тридесет врлина јесте одрицање од мишљења и живота овога привременог света. Не одричемо се самог света, јер живимо у свету, али не прихватамо оно што свет истиче као вредно. Људи теже да се забаве, да стекну материјално да би лагодно живели, а наш живот овде на земљи, није зато да бисмо лагодно живели и завршили свој живот. У овом свету се морамо трудити да наш живот испунимо Богом, испунимо Истином, испунимо благочешћем. То је наш основни задатак, да се трудимо да задобијемо Царство Небеско, истакао је Епископ.

Своју беседу Владика Јустин је завршио рекавши да свако од нас треба да се обрати Господу молитвом да нам дометне вере, да уђе у нас и да просветли нашу таму – то је философија нашег живота.

Након причешћа верног народа и завршетка Свете Литургије, уследила је трпеза љубави, коју је сестринство манастира са игуманијом Теодором, припремило за све присутне.


Извор: Епархија жичка