Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије: Врх врлина је Божанска љубав која нас сједињује са Господом


Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је данас, у четврту недјељу Часног поста – Средопосну, посвећену Светом Јовану Лествичнику, на празник Преподобног Јакова Исповједника, Свету архијерејску литургију у Цркви Светог Спаса на Топлој у Херцег Новом, уз саслужење игумана Макарија (Имамовића), свештенства херцегновског намјесништва и молитвено учешће вјерног народа.


Звучни запис беседе


У архипастирском слову Високопреосвећени Митрополит Јоаникије је казао да се у току овога Часнога поста припремамо за празник Васкрсења Христовога и од недјеље до недјеље ту велику пучину поста полако савлађујемо и пењемо се, усходимо као духовним љествицама ка врху наших подвига поста и молитве, да бисмо се припремили да уђемо у Велику последњу недјељу поста, која је заправо недјеља великих дјела Божијих спасења нашега.

“У току овога поста надахњујемо се најизразитијим примјерима православне духовности од Синаја, Палестине, Свете Горе и још више надахњујемо се примјерима побожности Светога писма, гледајући на Мојсија који се први попео ради поста и молитве на Синајску гору и постио 40 дана и 40 ноћи. Молио се Богу па када се вратио међу народ, његово лице је сијало као сунце, а данас прослављамо новога новозавјетнога Мојсија – Светога Јована Лествичника”, бесједио је владика.

Казао је да се Свети Јован Лествичник ради Бога и љубави Божије усамио, отишавши у Синајску пустињу гдје се 40 пуних година подвизавао у посту и молитви, и постао учитељ православне духовности, веома искусан руководитељ свима онима који иду за Христом.

“Његова књига Лествица раја је права ризница Божанске мудрости и знања, и она је пуна духовних љекова за све наше страсти и показује како их треба превазићи, како се треба борити и изборити са њима, да би смо добили врлине. А као врх врлина је Божанска љубав која нас сједињује са Господом”, истакао је Митрополит, објаснивши да ни подвиг ни врлина нијесу циљ само по себи, него да је све то добра припрема да се сјединимо са Господом.

Говорећи о Божијим угодницима, Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије је истакао да је српски народ принио Богу свете и узвишене дарове, а то су светитељи Божији: Свети Сава, Свети Василије Острошки, Свети Владика Николај, Преподобни отац Јустин Ћелијски, Св. Симеон Дајбабски, као и светитељи из нашега рода који су засијали својим животом, врлинама и дјелима на другим континентима: Свети Мардарије љешанско-либертвилски (Ускоковић), Свети Севастијан Џексонски (Дабовић).

“Могли бисмо набројати још безброј светитеља који су подобни Светом Јовану Лествичнику, али њему је припала та част пошто се 40 година подвизавао у Синајској пустињи, да се његов спомен врши у ову четврту недељу Часнога поста и тај обичај примили смо од Јерусалимске патријаршије, заправо од Свете горе Синаја и од Светога града Јерусалима, са којима смо духовно били вјечито повезани”, рекао је и подсјетио да је Свети Сава ишао неколико пута да се поклони светињама на Истоку, па је посјећивао и Јерусалим и Свету синајску гору, као и многи од наших предака.

Високопреосвећени Митрополит Јоаникије је позвао вјерне да постећи овај пост, Богу се молеће, ходећи заједно са Христом, преброде ову велику пучину поста, како би се удостојили да се поклоне страдању Христовом и Његовоме живоносноме крсту и Гробу живоносноме.

“Да бисмо се удостојили тако и да прославимо Христову побједу над смрћу, Његово васкрсење, Његову и нашу пасху, јер Христово васкрсења је и наше васкрсење, Његова побједа је и наша побједа. Он нас је учинио да будемо причасници Његове побједе и вјечне славе и дарова Духа Светога. Нека свима буде на радост овај велики, спасоносни подвиг, гдје се ослобађамо од својих лоших навика. Растерећујемо нашу душу кроз молитву, кроз Свету тајну исповијести и богоразмишљање, одбацивање онога што је сувишно, растерећујемо и наше тијело, ослобађамо га од сувишнога јела и пића, и тако доживљавамо слободу. Преображавамо се и живимо новим животом, причешћујући се Светим тајнама Христовим из којих црпимо Божански живот и мудрост, радост, истину и правду, свјетлост и енергију”, поручио је Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије.

Након отпуста, сабранима је честитао празник и обратио се предсједник ЦО Херцег Нови, адвокат Зоран Лазаревић, који је истакао да је увијек част и задовољство поздравити долазак Митрополита црногорско-приморског, који са Цетиња доноси благослов Св. Петра Цетињског, Часнога крста распетога Христа, Богородице Филермосе, руке Јована Крститеља.


Извор: Митрополија црногорско-приморска