Type Here to Get Search Results !

Митрополит Хризостом: Напредовање у врлини је наш пут


Дана, 3. априла 2022. године, у четврту недјељу васкршњег поста, посвећену преподобном Јовану Лествичнику, а на дан успомене преподобног Јакова исповједника, село Мокро у општини Пале, имало је велики и историјски дан и догађај. Наиме, данас су благодаћу Духа Светога, а молитвама и руком митрополита дабробосанског Господина Хризостома освештане новоживописане фреске у парохијском храму Успенија Пресвете Богородице.


Овај новосвештани фрескопис је дјело руку иконописаца окупљених око јеромонаха Серафима Глигића, сабрата манастира Добрунска Ријека код Вишеграда.

Након освећења фрескописа Високопреосвећени Господин Хризостом служио је свету архијерејску литургију св. Василија Великог, а уз саслужење протојереја: Николе Ковача, арх. намјесника соколачко-паљанског и Далибора Стакића, пароха прве парохије мокрањске и ђакона Будимира Гардовића.

-Да, браћо и сестре, само молитвом и постом ''зли род'' – род злог демона може се истјерати. Зато ми и постимо, молимо се и тражимо помоћ од Бога, као што је то чинио Свети Јован Лествичник, којег данас Црква слави и коме је посвећена ова четврта недјеља поста…… он је био велики подвижник Синајске пустиње и игуман манастира Свете Екатерине на Синају, али и писац чудесне божанствене Љествице, љествице божанских врлина које морамо и требамо постићи како би задобили Царство Божије, рекао је Митрополит Хризостом. 


Извор: Митрополија дабробосанска