Type Here to Get Search Results !

Епископ Јеротеј служио Литургију пређеосвећених дарова у храму светог Трифуна у Малом Мокром Лугу

Битно је што чешће да се причешћујемо, то је сврха нашег живота, јер ако се причешћујемо онда бивамо једно са Господом, постајемо Његови сутелесници и сакрвници, рекао је Епископ Јеротеј у беседи на Литургији пређеосвећених дарова у цркви светог Трифуна у Малом Мокром Лугу.

Са благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Порфирија, Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Јеротеј, викар Патријарха српског, служио је у петак, четврте седмице Великог поста, 1. априла 2022. године, Литургију пређеосвећених дарова у цркви светог Трифуна у Малом Мокром Лугу.

Епископу Јеротеју саслуживало је братство храма у молитвеном присуству верног народа Божијег.

На крају Литургије сабранима се обратио Епископ Јеротеј беседом у којој је говорећи о Литургији пређеосвећених дарова и важности Причешћа рекао да је битно што чешће да се причешћујемо и да је то сврха нашег живота, јер ако се причешћујемо онда бивамо једно са Господом, постајемо Његови сутелесници и сакрвници и онда се остварује велика тајна цркве, сабрања Божијег, јер уколико можемо да се причестимо са Телом и Крвљу Христовом онда смо сви свети и ту нема разлике између свештенства и народа, јер кад узимамо светињу Божију онда смо сви исти пред Богом.

Преосвећени Епископ наглашава да је Литургија пређеосвећених дарова позив свима нама да се што чешће причешћујемо, и додао, да је пост установљен да би се стално подсећали да је покајање начин живота нашега на земљи, јер докле год се не вратимо у рај, док не дође други Христов долазак, ми још увек нисмо стигли на циљ и због тога морамо стално да се кајемо.

Епископ Јеротеј каже да је наша природа нажалост таква да нас стално вуче да паднемо у грех и уколико нисмо са Богом, са црквом да нам је неминовно да се враћамо у пало стање. Морамо стално да будемо са Богом да бисмо се издигли из палог стања, због тога треба да се трудимо и кад прође пост, да наставимо да живимо како живимо у Великом посту, да се и мимо поста причешћујемо колико можемо, наводи Преосвећени Епископ Јеротеј.


Извор: Телевизија Храм