Type Here to Get Search Results !

Епископ Стефан служио Литургију пређеосвећених дарова у храму Светог Георгија на Бежанијској коси


Велики је благослов да се можемо причешћивати сваке среде и петка у току Великог поста јер суштина живота у Цркви је Света тајна Причешћа - рекао је Епископ Стефан на Литургији пређеосвећених дарова у цркви Светог Георгија на Бежанијској коси.

Са благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Порфирија, Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан, викар Патријарха српског, служио је у петак, четврте седмице Великог поста, 01. априла 2022. године Литургију пређеосвећених дарова у цркви Светог Георгија на Бежанијској коси.

Епископу Стефану саслуживало је братство храма у молитвеном присуству верног народа.

На крају Литургије Преосвећени Епископ обратио се сабраном верном народу беседом у којој је говорио о Литургији пређеосвећених дарова и њеном служењу у току поста нагласивши да се ове Литургије служе као дар Божји нама и Његова милост сваком појединцу. Велики је благослов да се можемо причешћивати сваке среде и петка у току Великог поста јер суштина живота у Цркви је Света тајна Причешћа. По благослову Његове Светости викарни Епископи посећују београдске храмове у току Великог поста а Преосвећени је истакао радост што је баш њему припала част да данас служи у овом Светом храму.

Епископ Стефан је рекао да само они људи који стварно познају своју веру долазе данас у Цркву и живе, према својим могућностима, према заповестима којима нас Црква учи. Нека то што смо били данас буде уписано у књигу живих, да нас Господ не заборави али да и ми схватимо да смо ми ти који смо призвани да будемо верници. Око нас је много људи који данас нису у Цркви. То наравно не значи да су они лошији, већ често и много бољи од нас. Зато треба да схватимо да то што смо призвани од Бога није наша заслуга и зато се потрудимо да будемо бољи људи не би ли ти људи око нас, који нису призвани, постали верници. Важно је да се молимо и сматрамо себе најгрешнијим. Ако верујемо у Бога и сматрамо да смо створени по лику Божјем онда је и свако око нас, наш ближњи, створен по лику Божјем. Стога је лик Божји у њему и ми смо према њему велики грешници. Молимо се једни за друге, поготово у ове дане поста, када више треба да се трудимо да живимо по заповестима.


Извор: Телевизија Храм