Type Here to Get Search Results !

Патријарх Порфирије: Следимо пример Пресвете Богородице

 Данас се нарочито молимо да Пресвета Богородица својим молитвама заступа пострадале у руднику у Соко бањи и да им Господ подари Царство Божије као Бог љубави, као онај који дарује живот и који побеђује свако зло. Такође, да да утеху породицама пострадалих, а онима који су повређени да извида ране и да их зацели што пре - рекао је Патријарх Порфирије после акатиста Пресветој Богородици у храму Светог Саве на Врачару у петак 01. априла 2022. године.

Према богослужбеном правилу, у петак четврте седмице Великог Поста - свете Четрдесетнице, 01. априла 2022. године, у храму Светог Саве на Врачару служено је Мало повечерје са Благовештенским акатистом Пресветој Богородици.

Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије је прочитао четврти део Благовештенског акатиста, који се у данима Великог поста чита саображен са Малим повечерјем свакога петка закључно са петом седмицом Великог поста.

Богослужењу су молитвено присуствовали викари Патријарха српског Преосвећена господа епископи: ремезијански Стефан, топлички Јеротеј, хвостански Јустин и марчански Сава, као и многобројно свештенство и ђаконство уз молитвено учешће великог броја народа Божјег.

После акатиста Његова Светост Патријарх Порфирије се верном народу обратио осврнувши се на читање Акатиста у претходне 4 недеље. Тиме је прочитан читав Акатист Пресветој Богородици. Уједно, Патријарх је најавио и свеноћно бденије следећег петка са Светом Литургијом у продужетку. У току бденија биће још једном служен цео Акатист. 

Патријарх је пожелео да Бог да, да молитве и заступништво Пресвете Богородице буду са свима нама и да њена спремност да служи Господу и вољи Божијој читавим својим бићем, буду и нама не само пример за углед него такође и пример који желимо да следимо. Као што се Син Божији уселио у њену утробу, дејством, благодаћу и наитијем Светога Духа, тако и ми трудећи се да испуњавамо вољу Светога Духа, учинимо себе достојнима да се благодат Божија настани у нама.

Његова Светост је рекао да се данас нарочито молимо да Пресвета Богородица својим молитвама заступа пострадале у руднику у Соко бањи и да им Господ подари Царство Божије као Бог љубави, као онај који дарује живот и који побеђује свако зло. Такође, да да утеху породицама пострадалих а онима који су повређени да извида ране и да их зацели што пре.

На крају, Патријарх Порфирије је поручио да нам остаје, пошто смо превалили већи део посног подвига, још 3 недеље до Васкрса, а 2 недеље до краја Четрдесетнице а онда наступа Велика Недеља, Недеља страдања и страсти Христових. Ми ћемо кроз пост и молитву, кроз подвиг смирења, љубави, милосрђа и праштања учинити себе уз помоћ Божију, благодаћу Божијом да и сами будемо учесници Крста Христовог јер на тај начин ћемо онда бити они који ћемо заједно са Њим понети победу Васкрсења. 


Извор: Телевизија Храм