Type Here to Get Search Results !

Митрополит Иларион одржао предавање у Руској академији народне привреде и јавне управе

Дана 20. маја 2022. године у Руској академији народне привреде и јавне управе при Председнику Руске Федерације (РАНЕПА) у оквиру програма „Приоритет 2030“, председник Одељења спољних црквених послова Московске Патријаршије, ректор Свецрквених постдипломских и докторских студија „Свети Ћирило и Методије“, председник Научно-образовне теолошке асоцијације митрополит волоколамски Иларион одржао је отворено предавање на тему: „Ако Христ није васкрсао, онда је ваша вера узалудна“.


Догађај је организовао Институт за јавну службу и управу (ИГСУ) за удружење професора, сараднике, докторанде и студенте Председничке академије.

Пре почетка предавања састали су се председник ОСЦП-а и ректор Руске академије народне привреде и јавне управе В.А. Мау. На састанку је био и директор ИГСУ Р.Н. Корчагин. Разговарали су о широком кругу питања која се тичу сарадње између РАНЕПА и Свецрквених постдипломских и докторских студија, заједничких пројеката из области развоја богословског образовања и рада дисертационих већа.

Затим су митрополит Иларион, В.А. Мау и Р.Н. Корчагин посетили две изложбе књига. На првој су била изложена дела митрополита Илариона, уџбеници Свецрквених постдипломских и докторских студија и књиге партнерских издавачких кућа. Друга изложба је била „Нови завет. Јеванђеље и његова тумачења“. Ово излагање обухвата публикације из збирке ретких књига Научне библиотеке РАНЕПА, укључујући олтарско Јеванђеље из 1746. године, штампано у Кијевско-печерској лаври, први синодални превод Јеванђеља на руски језик из 1819. године, фототипско издање Новог завета које је у 14. веку са грчког превео Свети Алексије са предговором и посветом митрополита Московског Леонија (1822–1893), као и тумачења богослова XIX века.

У сали је митрополита Илариона и слушаоце предавања поздравио ректор академије В.А. Мау. У уводном излагању истакао је плодну сарасњу РАНЕПА са Научно-образовном теолошком асоцијацијом.

На почетку предавања архипастир се обратио свима присутнима васкршњим поздравом „Христос воскресе!“

Напоменувши да је централни догађај јеванђељске приче управо Васкрсење Христово, митрополит Иларион је детаљно размотрио догађај Васкрсења Христовог на основу сведочења четворице јеванђелиста, скренувши пажњу слушалаца на особености наратива једног или другог Јеванђеља. Поред тога, користећи доказе из Новог завета, јерарх је говорио о јављању Исуса Христа ученицима после Његовог васкрсења.

Владика Иларион се током предавања осврнуо и на мишљења неких противника хришћанства, који су у својим студијама причу о Васкрсењу Христовом прогласили измишљотином и понудили алтернативне верзије тога шта се могло десити Исусу и Његовој заједници након онога што се догодило на Голготи.

Митрополит Иларион истиче да најубедљивији одговор на недоумице у делима неких аутора о Васкрсењу Христовом јесте одговор „који се јавља у срцима хиљада и милиона људи када у свом личном духовном и религиозном искуству дођу у контакт са Васкрслим Христом, тада они осећају оно што су осетила два ученика који су један другом рекли: не гораше ли срце наше у нама док нам говораше путем (Лк. 24. 32)“.

„Ово унутрашње изгарање срца, овај одговор човека на проповед Исуса Христа, на Његово присуство и на Његово Васкрсење, најважнији је доказ да је Исус Христ васкрсао“, нагласио је јерарх, истичући да се милиони верника припремају за празник Васкрсења, чекају тај дан.

„Добро се сећам како се то дешавало у совјетско време, док сам још био ђак, рекао је владика Иларион. Тада је било мало цркава, све је чињено да се религија забрани, тада је било немогуће пронаћи Јеванђеље или Библију. Ниједна књижара, ниједна библиотека није имала ове књиге, али је у свакој библиотеци било много атеистичке литературе. Тада се у школама предавао атеизам, а на факултетима се предавао такозвани научни атеизам. Па ипак, када би био Васкрс, не само цркве, већ и сви тргови, улице, уличице које су биле уз њих били су препуни људи. Нису сви могли да стану у цркву, па би остајали напољу са свећама. Када би свештеник изашао и рекао: „Христос воскресе!“, они би одговарали: „Воистину воскресе!“ Њихове речи су грмеле, и то нико није могао да спречи. Ни полиција, ни власти, ни они који су били ту да мотре на грађане. Такав је био спонтани одговор људи на Васкрсење Христово које видимо забележено у Јеванђељу“.

На крају предавања гост је одговарао на питања присутних и дао интервју дописнику универзитетског издања.

Митрополит волоколамски Иларион поклонио је библиотеци РАНЕПА своје шестотомно дело „Исус Христ. Живот и учење“.


Извор: Мospat.ru