Type Here to Get Search Results !

Емисија о богослужбеним особеностима празника Светог свештеномученика Платона Бањалучког

У оквиру новог издања емисије „Богослужбене особености празникâ српских светитељаˮ, на таласима Радио-Беседе, говорили смо о празнику Светог славног и добропобедног свештеномученика Платона епископа бањалучког.


Епископ Платон (Јовановић), рођен је у Београду 29. септембра 1874. године, од оца Илије Јовановића и мајке Јелке рођене Соколовић, на крштењу је добио име Миливоје. Гимназију је учио у Врању и Нишу, а потом школовање наставио у београдској Богословији Светога Саве. Замонашио се као ученик трећег разреда Богословије. Када је завршио Богословију рукоположен је за ђакона и презвитера, а 1896. године послат је у Српско подворје у Москви где је наставио богословско усавршавање на Духовној академији коју је завршио 1901. године, са степеном кандидата богословља. Када се вратио из Русије, постављен је за старешину манастира Рајиновца. Као професор службовао је у Алексинцу и Јагодини и за то време одликован је достојанством синђела, протосинђела и архимандрита.

У току Првог балканског рата 1912. године, архимандрит Платон је био бригадни свештеник, а у Првом светском рату војни свештеник. Кратко време био је администратор Охридске епархије. Окупацију је провео у Србији. Био је и старешина манастира Крушедола (1934 – 1936). За викарног епископа моравичког изабран је 1936. године. Хиротонисао га је патријарх Варнава (Росић) 4. октобра у Сремским Карловцима, уз саслужење митрополита загребачког Доситеја (Васића), митрополита Анастасија из Руске Православне заграничне Цркве, те епископа: бачког Иринеја (Ћирића), бостонског Макарија и викарног, сремског Саве (Трлајића). За епископа охридско-битољског изабран је 22. јуна 1938. После годину дана премештен је у Бању Луку.

Као епископ бањалучки дочекао је почетак Другог светског рата.  Усташе су ухапсиле владику Платона и одвели га 5. маја 1941. године изван Бањалуке, заједно са протом Душаном Суботићем, архијерејским намесником из Босанске Градишке, где су их убили и бацили у реку Врбању. Владичино изнакажено тело пронађено је у селу Кумсале 23. маја 1941. године. Сахрањен је на војничком гробљу у Бањалуци, а 1973. пренет је у бањалучку Саборну цркву. Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве 1998. године прогласио га је за свештеномученика и тада је унет у именослов светих Српске Православне Цркве.


Аутор емисије: катихета Бранислав Илић


Извор: Инфо-служба Епархије бачке