Type Here to Get Search Results !

Животопис Његовог Преосвештенства Епископа топличког г. Петра (Богдановића)

Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Петар (Богдановић), викар Патријарха српског, је рођен 14. маја 1988. године у Ваљеву. Одрастао је у Мионици надомак Ваљева. 

Након завршене Ваљевске гимназије, 2007. године уписао се на Факултет за спорт и физичко васпитање у Београду. После завршене треће године напушта студије ради одласка у манастир Четереже у Епархији браничевској. Удостојен је монашког равноангелног пострига и замонашен 4. априла 2011. године, 26. јуна исте године је рукоположен у свештени ђаконски чин у саборном Светоархангелском храму у Пожаревцу, док је 17. децембра рукоположен у свештени чин презвитера у манастиру Томићу. Оба рукоположења савршио је Његово Преосвештенство Епископ пожаревачко-браничевски др Игнатије.

Од 2014. године био је сабрат свештене обитељи манастира Тумане. Православни богословски факултет у Београду уписао је 2013. године и дипломирао 2018. године. Мастер рад на тему „Слобода у литургијском искуству Цркве” одбранио је 2019. године. Исте године његов чланак под називом „Физичка активност и предање Цркве” објављен је у Теолошким погледима, верско-научном часопису Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве.

Докторске студије на Православном богословском факултету Универзитета у Београду уписао је 2019. године при Катедри за систематско богословље. Одликован је чином протосинђела 1. новембра 2020. године, а крајем 2021. постављен је за игумана манастира Горњка у Епархији браничевској. Уочи Ваведења 2022. године, горњачки игуман Петар удостојен је архимандритског достојанства.