Type Here to Get Search Results !

Дочек моштију и манастирска слава манастира Светог Николе у Врању


У навечерје пете недеље по Пасхи, коју називамо и Недеља жене Самарјанке, 21. маја 2022. године, када прослављамо и празник преноса моштију Светог Николаја Мирликијског Чудотворца, у манастиру Светог Николе у Врању уприличен је дочек овогодишњег кума славе Његовог преосвештенства Епископа бихаћко-петровачког господина Сергија. Епископ Сергије је, на свеопшту радост пуноће Епархије врањске, на дар манастиру донео део моштију Светих преподобномученика Рмањских. Након дочека, Епископ Сергије је служио празнично бденије.


Сутрадан, на сам дан празника 22. маја 2022. године, поводом манастирске славе Свету архијерејску Литургију је служио Његово преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки господин Сергије, уз саслужење домаћина Његовог преосвештенства Епископа врањског господина Пахомија, игумана манастира Преп. Прохора Пчињског архимандрита Методија (Марковића), протојереја-ставрофора Маринка Радмила и свештенства Епархије врањске. Благолепију овог сабрања допринео је и Хор "Свети краљ Милутин" при цркви Светог Јована Владимира у Београду.

Након прочитаног одељка из Јеванђеља, Епископ Сергије се обратио веома поучном и укрепљујућом беседом, напоменувши да прослављајући светитеље, ми прослављамо самог Бога, као и да се сваког дана у години требамо радовати због Васкрсења Господа, као што је и Свети Серафим Саровски свакога кога би срео поздрављао са: "Христос воскресе, радости моја." 

На крају Литургије, Епископ Пахомије је извршио чин благосиљања славских дарова и резања славског колача, које је за ову прилику припремио овогодишњи кум манастирске славе Епископ Сергије. 

Након тога, поучном и укрепљујућом беседом обратио се Епископ Пахомије, рекавши да у име пуноће целе Епархије врањске  благодари Епископу Сергију за његову љубав и труд, дошавши у нашу Епархију да нам не само буде домаћин и кум славе, него нам је и приневши бескрвну жртву Господа Исуса Христа поделио Тело и Крв Господњу и ми смо се напили те "воде живе од које се не жедни" и кроз Господа Исуса Христа се сјединили једни са другима, што је и суштина нашега живота у Цркви и почетак Царства Небескога и вечнога живота, јер је Господ рекао да је Царство Небеско унутра у нама. Такође је рекао да ове године ова светониколајевска обитељ обележава 690 година постојања где су се генерације и генерације напајале "водом живом" односно благодаћу Духа Светога. Том приликом се захвалио Епископу Сергију и за дароване мошти Светих преподобних мученика Рмањских, који су сведочили Христа Распетога и Васкрслога у тешким временима на тим страдалним просторима.

По завршетку Литургије уприличена је славска трпеза љубави за све присутне, а након трпезе љубави приказан је Културно-уметнички програм у коме су учествовали: Хор "Свети краљ Милутин" из Београда, хор Музичке школе "Стеван Мокрањац" из Врања и вокална солисткиња Ивана Тасић-Митић.


Извор: Епархија врањска