Type Here to Get Search Results !

Емисија о богослужбеним особеностима празникâ светих свештеномученикa Јоаникија (Липовца), митрополита црногорско-приморског, и Ђорђа (Богића)


Празнични циклус емисија „Богослужбене особености празникâ српских светитељаˮ на таласима Радио-Беседе доноси нам исцрпну причу о врлинском животу двојице свештеномученика који су свој подвиг крунисали мученичком кончином. У оквиру новог издања наше емисије говорили смо o светом свештеномученику Јоаникију (Липовцу), митрополиту црногорско-приморском, као и о светом свештеномученику Ђорђу (Богићу).


Митрополит Јоаникије (световно име Јован) рођен је 16. фебруара 1880. у Столиву, у Боки Которској, од оца Шпира и мајке Марије (Дамјановић). Основну школу завршио је у Прчњу, а класичну гимназију са матуром у Котору, Православни богословски завод у Задру, а Философски факултет у Београду. Митрополит Јоаникије управљао је Црногорско-приморском епископијом у веома тешким временима. Његовим заузимањем Цетињска богословија је радила и опстојала у најтежим ратним временима. Својим свештеницима поручио је 20. јула 1942. године „да се клоне сваке политичке активности и да пазе на свој позив и достојанство“. Због хапшења и прогањања свог свештенства покушао је да са седамдесет свештеника изиђе из земље. Нажалост, није успео. Сви су ухваћени код Зиданог Моста у данашњој Словенији. Свештеници су стрељани, а митрополит Јоаникије је доведен у Аранђеловац, где су га комунисти мучки убили. Место где почивају његови земни остаци је до данас остало непознато. На редовном заседању Светог Архијерејског Сабора 1999. године, митрополит црногорско-приморски Јоаникије (Липовац), проглашен је за свештеномученика.

Свети свештеномученик Ђорђе (Богић) је рођен 6. фебруара 1911. године у Пакрацу. Нижу гимназију завршио је у Новој Градишци, а Богословију у Сарајеву. Рукоположен је 25. маја 1934. године у Пакрацу. Службовао је у парохијама у Мајару и Болмачама, одакле је 1940. године премештен у Нашице, где га је затекао Други светски рат. Његово страдање забележено је у делу Виктора Новака Magnum crimen (Загреб 1948, стр. 641 – 642). На редовном заседању Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве 1998. године, протопрезвитер Ђорђе (Богић), парох из Нашица, проглашен је за свештеномученика.


Аутор емисије: катихета Бранислав Илић

Извор: Инфо-служба Епархије бачке