Type Here to Get Search Results !

Епископ Димитрије: Крст је стварност коју човјек живи

На празник Свих Светих Владика Димитрије началствовао је Светом Литургијом у требињском насељу Засад, а саслуживали су парох Никола Јанковић, јеромонах Марко из манастира Завала и свештеници: Младен Жуловић, Драгиша Томић и ђакон Бранислав Рајковић.


Храм у Засаду, посвећен Свим Светима, налази се у близини темеља старијег храма, који је према историјским изворима срушен крајем петнаестог вијека. Изградња новог храма ближи се крају, а данас је освећено ново звоно за храм.

У јеванђељској бесједи Владика Димитрије појаснио је како данас прослављамо све људе који су већ у овом животу благодаћу Духа Светога записани у књигу живота. Промишљу Божијом установљен је празник којим прослављамо све оне чија су врлинска дјела прослављена у цркви, као и оне чија је светост живљења, иако скривена од многих, позната Богу.

Владика је напоменуо како данашња јеванђељска перикопа не критикује човјекову потребу да љуби ближње, него нам Господ открива да само она љубав која је утемељена на Њему, на нашем Спаситељу је вјечна, истинита, нелицемјерна и вјерна. Данашње Јеванђеље говори како је човјек позван да с надом на Спаситеља носи свој крст, а тај крст је стварност коју човјек живи у овом тренутку, као и људи који су му послани да у заједници изгради себе као биће способно за љубав која извире из Христа, љубав којом се постоји у Царству Небеском. 

По Отпусту Владика Димитрије честитао је славу свим сабраним вјерницима и благословио њихов труд и вољу којима граде храм Богу живоме, пожеливши да сваки човјек који улази у храм исправљајући се и преображавајући се постане храм Светога Духа, зашто је неопходно отворено срце, спремно за изливање Божије милости, љубави и доброте.

Након Отпуста услиједило је освећење славског колача, а сабрање је настављено уз славску трпезу коју су припремили вриједни домаћини.


Извор: Епархија захумско-херцеговачка и приморска