Type Here to Get Search Results !

Епископ Иринеј: Црква је у суштини увек једна, као што је један Дух Свети


Епископ бачки Иринеј: „Црква је увек једна зато што је Господ у Светој Тројици Један. Црква је у суштини увек једна, као што је један Дух Свети.ˮ

У недељу свете Педесетнице, 30. маја / 12. јуна 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ бачки госпoдин др Иринеј началствовао је на светој архијерејској Литургији у Саборном храму у Новом Саду, а саслуживали су Епископ мохачки господин Дамаскин, братство Саборног храма и новосадски ђакони.

У свом архипастирском обраћању после прочитаног јеванђелског зачала, епископ Иринеј је истакао да данас празнујемо један од три највећа Господња празника у току године, којим се завршава период од педесет дана после Васкрсења Христовог, те је, између осталог, рекао: „Данас, у тај завршни велики дан Педесетнице прославља се силазак Духа Светога на Цркву, на рану, првобитну Цркву, а преко Цркве и на сав свет, сву васељену, сву творевину Божју. Зато се овај празник паралелно назива и празником Силаска Духа Светога. Могло би се и прецизније рећи да је то празник, дан на који Сâм Христос шаље Духа Светога у свет, не на исти начин како је Он дошао у свет поставши Човек него као треће Лице Свете Тројице Које освећује, усавршава, крунише сву дотадашњу Божју стваралачку, творачку делатност и Његов план о спасењу света. На данашњи дан Он се јавља пред људима у видљивом облику, не онакав какав јесте по Својој божанској природи, јер је она недоступна и људском погледу и људском умовању и било каквом људском доживљају и искуству, него се јавља на начин којим је Он реално присутан и делатан, али који је доступан за човека као створено, ограничено биће. Јавља се у виду неког огромног пламена, огромног огња. Огањ, дакле, символ је Духа Светога; Дух Свети се јавља као неки неописиви пламен, али то није материјални пламен, то није материјална ватра, то је сам Дух Свети и Он тим огњем – а то је уствари Његова благодат, Његова сила, Његова енергија, Његова љубав –  сведочи Себе пред људима и пред светом и дарује Себе, или још прецизније, Сâм Бог Отац кроз Сина, Господа Христа, дарује Духа Светога свету. Из тог огња, те ватре, тог тајанственог пламена, како га виде апостоли и како га доживљавају, издвајају се – каже јеванђелист – као неки пламени језици. То је видљива слика стварности живота Цркве у свету; један је Дух Свети, једна је благодат Божја, Духа Светога, али она се пројављује кроз небројене благодатне дарове: кроз дар духовне мудрости, богопознања, богонадахнутости, светости, чудотворења, исцељивања болесних и тако даљеˮ, нагласио је Преосвећени владика Иринеј.

После отпуста свете Литургије, Епископ мохачки Дамаскин је служио празнично вечерње свете Педесетнице, на којем су прочитане коленопреклоне молитве.


Извор: Инфо-служба Епархије бачке