Type Here to Get Search Results !

Катихета Бранислав Илић гост Телевизије Храм - тема: Уски пут који води у живот

-Миланка Тешовић и катихета Бранислав Илић: Уски пут је поплочан жртвеном љубављу-

Гост Телевизије Храм, Архиепископије београдско-карловачке, био је катихета Бранислав Илић, члан уређивачког одбора "Православног мисионара" задужен за односе са медијима.

 У оквиру емисије "Живоносни источник", катихета Бранислав представио је садржај новог, мартовско-априлског 384. броја "Православног мисионара". Разговор је водила теолог Миланка Тешовић, новинар Телевизије Храм. 

Ходити уским путем који нам је пропутио сâм Господ значи живети по заповестима Божјим. Стаза тог путовања често је трновита и поплочана бројним тешкоћама и искушењима, али и та реалност није тешка и несавладива, јер нас у таквим моментима охрабрују речи Апостола Павла: Све могу у Христу Исусу који ми моћ даје (Филип. 4, 13), истакао је катихета Бранислав Илић указујући да је целокупан хришћански живот непрестано распињање, пре свега распињање своје воље, а препуштање вољи Божјој. 

У наставку разговора катихета Бранислав је подсетио да хорати уским путем који води у живот велни, значи живети љубављу. Хођење уским путем који води у живот вечни, значи увек и на свакоме месту сведочити љубав на коју нас Господ позива. Наш живот је христолик само када свој живот и животе ближњих испуњавамо и обогаћујемо љубављу. Подвигом да заволимо ближњег ми пројављујемо истинску и праву љубав према Богу. Људско биће је по природи и призвању створено за љубав. А као што људски организам потребује здраву храну, то човек, губећи праву љубав и здраву храну, замењује их сурогатима љубави и хране. Такав човек постаје неспособан да схвати и прихвати вечну Истину која просветљује и освећује свакога човека који долази на свет, на шта нас свакодневно подсећа молитва првога часа, закључио је новосадски катихета. 

Живимо у времену када се све чешће може чути да човек каже човеку: Не требаш ми! Ходање уским путем Христовим не нуди нам овакав начин односа према човеку који је саздан по слици и прилици Божијој, већ нам нуди јасну поруку, да је заједница са Богом немогућа без другог човека. За нас који свој идентитет налазимо у Троједином Богу у чије име смо крштени у Тајни светог просветљења, не постоји могућност нити оправдање да некоме нешто не опростимо, јер више него икада речи из Старелника видео си брата свога, видео си Бога свога, требају да постану образац и темељ сваког односа међу људима. Све чешће видимо да човек није спреман да погледа другог човека у очи, да га саслуша, у крајњој линији није спреман да се помоли за њега.  Докле год тако чинимо бићемо далеко од уског и благословеног пута на којем је благослов Божји, поучио је гледаоце Телевизије Храм катихета Бранислав Илић.