Type Here to Get Search Results !

Дан Крштења Русије

На празник Светог равноапостолног великог кнеза Владимира, на дан црквеног и државног празника Крштења Русије, 28. јула 2022. године, Његова Светост Патријарх московски и све Русије Кирил служио је свету Литургију у Патријаршијском Успенском Саборном храму Московског Кремља.


Саслуживали су високопреосвећени митрополити крутицки и коломенски Павле, воскресенски Дионисије, волоколамски Антоније, каширски Теогност, јегорјевски Матеј; преосвећени епископи наро-томински Парамон, одинцовски и красногорски Тома, истарински Серафим, зеленоградски Савва, луковитски Јевтимије; као и протопрезвитер Владимир Диваков, архимандрит Алексије (Туриков), намесници црквених округа, настојатељи ставропигијалних манастира, старешине и клирици престоничких манастира и храмова.

Кивот са честицом моштију Светог равноапостолног великог кнеза Владимира донет је из Саборног храма Христа Спаситеља у Успенски храм. На крају Литургије, кроз Боровичка врата Кремља прошла је литија са светом моштима до споменика равноапостолном кнезу Владимиру, где је патријарх Кирил служио молебан.

Празник Светог равноапостолног великог кнеза Владимира, прослављен је и у Заслављу у Минској области, Белорусија.

Сабрање поводом 1030. годишњице Православља у белоруским земљама одржано је у Заславју, граду који је основао велики кнез Владимир 985. године. Град је добио име у част полоцког кнеза Изјаслава, најстаријег сина великог кнеза Владимира. Централни догађај прославе била је Божанска Литургија у Саборном храму Преображења Господњег коју је служио Патријараршки егзарх све Белорусије, Митрополит мински и заславски Венијамин.

Саслуживали су Архиепископ новогрудски и слонимски Гурије, Епископ молодечненски и столбцовски Павле, Епископ слуцки и солигорски Јевсевије, ректор Минске богословске академије архимандрит Атанасије (Соколов), , протојереји Георгије Латушко, Теодор Повни, Борис Пташински, Сергеј Кузменков, Николај Мозгов, Николај Богданович, Сергеј Комлик, јереј Дионисије Коваљов и свештенство Епархије минске. Појаои је хор Саборне цркве Светог Духа у Минску под управом Виталија Соболевског. На крају Литургије служено је благодарење.

Свечаним поводом у Заславју је одржан низ изложби икона, слика и фотографија, дечјих и литкарских представа и концерата, чиме се наставља прослава у част 1030. годишњице Православља у белоруским земљама. Патријарх московски и све Русије Кирил посетио је од 4. до 6. јуна 2022. године Белоруску Православну Цркву. Прослава јубилеја наставиће се 26. августа 2022. године у Минску празничним богослужењем у част иконе Богородице Минске.

На празник Светог равноапостолног великог кнеза Владимира и Дан Крштења Русије, 28. јула 2022. године, Његово Блаженство Митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије началствовао је светом Литургијом на тргу испред Успенског Саборног храма Кијево-Печерске лавре.

Саслуживали су високопреосвећени митрополити каменецко-подољски и городочки Теодор, вишгородски и чернобиљски Павле, бориспољски и броварски Антоније и многобројни епископи и свештеници Украјинске Православне Цркве. Појали су Митрополијски хор под управом архимандрита Геронтија (Борисевича) и хор Кијевских богословских школа под руководством архимандрита Романа (Подлубњака). Након читања Јеванђеља, Његово Блаженство је произнео беседу. После молитве за мир, верни народ предвођен Његовим Блаженством упутио се у литији  до Даљних пештери Кијево-Печерског манастира, где је служен молебан Светом кнезу Владимиру.

У спомен Крштења Русије, Свети Архијерејски Сабор Руске Православне Цркве на заседању одржаном од 24. до 29. јуна 2008. године у Москви одлучио је да се 15/28. јула, на дан Светог равноапостолног кнеза Владимира, служи служба по правилу великог празника којом се одаје дужна почаст Крститељу Русије.


Извор: Рatriarchia.ru