Type Here to Get Search Results !

Митрополит Хризостом посетио врх планине Крушчани


На дан успомене светог великомученика Прокопија, 21. јула 2022. године, Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански у пратњи синђела Михаила (Добрунског) и јеромонаха Серафима (Добрунскоријечког) попео се на врх планине Крушчани (надморска висина 1003м). Испод самог врха смјештено је село Ваган у општини Рудо са монашким скитом Благовјести Пресвете Богородице.


Циљ овог пењања на поприлично неприступашну планину јесте топоним ЦРКВИНА. Топоним Црквина је повезиван са народним памћењем и предањем да је ту некада била црква, да су ту живјели монаси подвижници. Штавише, народно памћење и предање каже ''да су прије двјеста (200) и више година последњи монаси отишли са Црквине подјеливши околним Србима сву манастирску имовину''. Вођени тим народним памћењем и приповједањем недавно су на позив и молбу братства манастира Добрунска Ријека на локалитет ЦРКВИНА стигли археолози које је предводио арх. Александар Јашаревић из Добоја.

Пажљивим радом и копањем откривени су темељи и патос давно порушене цркве и друга артифакта из различитих историјских париода. Још се једном показало и доказало да су народно предање и народно памћење итекако поуздани извори наше националне и црквене историје.

У знак сјећања на давнопорушени храм и монахе који су се на врх планине подвизавали подигнут је у подножју планине монашки скит Благовјести Пресвете Богородице. Скит су подигли благочестиви и побожни хришћани села: Вагана, Божовића, Раковића а уз духовно руковођење прво монаха манастира Добруна, а потом, пошто је манастир престао да фикционише и пошто је претворен у парохијску цркву, свештеника парохије Добрунске. Богу хвала манастир Добрун је обновљен, а у широком кањону мале Добрунске ријеке подигнут је нови манастир Светог оца Николаја Мириликијског у Добрунској Ријеци. Данас мнаси овог манастира одржавају скит на Вагану и ево потрудише се да се открију остаци давно порушене цркве на Црквини. Мало даље од манастира Добруна на аутопуту Вишеград - Ужице тик поред саме државне границе Србије и БиХ-не подигнут је и манастир Вардиште у Вардишту.

Молитве и благослови давноподвизавајућих монаха манастира Добруна данас су изобилни и многоструки.


Извор: Митрополија дабробосанска