Type Here to Get Search Results !

Катихета Бранислав Илић и Милица Мишић: Свети Влајићки мученици – сведоци крсто-васкрсног живота у Христу

Тема новог издања емисије „Храмˮ на Радио-Београду 2, била је „Појам мучеништва и празници мученика у Црквиˮ, са посебним нагласком на новопросијавше Свете мученике из Влајића. Наведена емисија емитована је у недељу 10 / 23. јула 2022. године, а гости Душанке Зековић били су катихета Бранислав Илић и иконописац Милица Мишић, аутор књиге о мученицима из Влајића.


Звучни запис разговора

Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве је на свом редовном заседању одржаном у Сремским Карловцима и Београду од 15. до 21. маја 2022. године, прибројао лику светих Свете мученике зворничкотузланске, са датумом празновања 26. маја / 8. јуна, међу којима су и Свети мученици из Влајића. 

Реч мученик μαρτυρ - мартир, значи сведок, односно онај који је спреман да своју веру и љубав потврди делом, па чак и да положи живот свој за Господа, истакао је катихета Бранислав говорећи о појму мучеништва. 

Промишљајући о богослужбеном прослављању светих мученика, катихета је указао да су први храмови устројавани на месту погребења мученика и да у том освештаном континуитету имамо свештено правило да се приликом освећења (троносања) храма у часну трпезу и Антиминс полажу честице моштију светих мученика. Црква богослужбено велича свете мученике, а химнографија мученичних празника указује да су приликом страдања мученици били загледани у Христа, знајући да је овај живот само сенка и сан јер је пролазан, а да њих чека венац вечности, нагласио је катихета Бранислав говорећи о богослужбеном величању и прослављању мученичких празника. 

Будући да је централна тема била канонизација Светих мученика из Влајића, новосадски катихета се осврнуо и на књигу насталу из пера Милице Мишић, поред осталог, рекавши: Ова књига сведочи да смо ми хришћани стално на распећу. Мучеништво влајићких мученика који су пострадали за љубљеног им Христа у току Другог светског рата, актуализује речи Апостола Павла, да ће сви који хоће да живе побожно у Христу, бити гоњени. Сама чињеница да је већи део садржаја књиге посвећен иконографији у част светих мученика из Влајића, подсећа нас на потребу да им се молитвено обраћамо и бивамо поучени њиховим светим примером, закључио је Бранислав чинећи осврт на књигу која је објавена са благословом Његовог Преосвештенства Епископа зворничко-тузланског г. Фотија, а у издању издавачке установе „Синајˮ Епархије зворничко-тузланске.

Милица Мишић, иконописац је говорила о иконографији светих мученика, о символици црвене боје која у себи обухвата и покајни и радосни карактер. Млада и успешна уметница је поделила лична сведочанства о настанку књиге „Влајићки мученици – сведочанство о једном заборављеном злочинуˮ, указујући да је књига, заправо, њен мастер рад одбрањен на Академији Српске Православне Цркве за уметност и консервацију. Поред тога, Милица је детаљно изнела тумачење прве иконе Светих мученика из Влајића, коју је иконописала са благословом Његовог Преосвештенства Епископа зворничко-тузланског г. Фотија. 

Да се угледамо на наше мученике у трпљењу, пожртвованости и неустрашивости. Цела историја Српског народа бележи разне изазове, али наши преци су се одликовали управо поменутим особинама, тако да неке од њих данас прослављамо као светитеље. Увек да се сећамо две Христове највеће заповести, да заиста љубимо једни друге, без осуде и одлучно понесемо крст свој, јер је управо оне тежине коју можемо да изнесемо, закључила је за крај Милица Мишић, иконописац.