Type Here to Get Search Results !

Празник Преподобне мати Анастасије прослављен у Манастиру Студеници; богослужио Епископ Јустин

 

Празновање Преподобне мати Анастасије, мајке првог архиепископа српског Светог Саве, започело је у Манастиру Студеници 3. јула 2022. године свеноћним бденијем којим је началствовао јеромонах Виталије (Милошевић). Свечаност празника улепшана је Светом Архијерејском Литургијом коју је служио Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Јустин.

Епископу су саслуживали: игуман студенички архимандрит Тихон (Ракићевић), архимандрит Дамјан Цветковић, секретар ЕУО-а Епархије жичке, секретар Епископа жичког и игуман вујански архимандрит Сава (Илић), Архијерејски заменик протојереј-ставрофор Љубинко Костић, протојереј-ставрофор Слободан Марковић из Косјерића, јеромонах Виталије (Милошевић), јеромонах Кипријан, сабрат Манастира Вазнесење, Архијерејски намесник студенички протонамесник Данило Петровић, протојереј Миодраг Тодоровић из Коњевића, протојереј Милош Станисављевић, протонамесник Мирољуб Попадић, старешина храма Свете Тројице у Краљеву, јереј Милан Костић из Грачаца, као и ђакон Стефан Симић. Празник су увеличали својим присуством сестринство Манастира Благовештења на челу са својом мати игуманијом Михаилом.

Обасјан сунчевим зрацима, озвучен песмом птица небеских, у загрљају зелених шума, немањићки манастир – Мајка српских Цркава, дочекао је Епископа, свештенство, монаштво и верни народ са љубављу. Тако је већ годинама уназад, па је овде сусрет истинско препознавања домаћина и гостију у радости духа и горењу срцȃ која се сабирају око Христа Преблагог. Окружен нетљеним моштима светородних Немањића, Христос овде блиста као Бог Који је „диван међу Светима својим“.

Сви ми, сабрани око Владике Јустина, прибројали смо се вековном литургијском идентитету који Манастир Студеницу чини непресушним извором инспирације за свакога ко је овде икада дошао. У молитвеном трепету свештенорадњи, праћених милозвучним појањем студеничке братије, принета је Жртва за живот света. Кроз заједничење у Чаши спасења, остварено је јединство са Господом Који је ради нашег спасења претрпео Крст и васкрсао из мртвих.

По завршетку читања Светога Јеванђеља, Епископ Јустин се обратио пригодном беседом верном народу рекавши да је увек када дође овде задивљен лепотом Манастира Студенице. Говорио је о самоме поду манастира који је својом углачаношћу сведочи о вековном животу монаштва овде и посетама српског народа овој светој обитељи. Осврнуо се на живот и дело Свете мајке Анастасије, рекавши да је она мајка Светога Саве и Светих Немањића, али и српска мајка, мајка сваког Србина по читавом земаљском шару.

У току Свете Архијерејске Литургије, велики број монаштва, свештенства и деце узели су учешћа у Светој Тајни Причешћа. По завршетку заамовне молитве, пререзан је колач, а Владика Јустин је честитао празник и манастирску славу игуману Тихону и братији. Након Литургије, приређена је пригодна трпеза у манастирској трпезарији, приликом које је игуман Тихон заблагодарио Епископу Јустину што је улепшао прославу данашњег празника својим, захваливши се и свима присутнима на доласку.


Извор: Епархија жичка