Type Here to Get Search Results !

Митрополит будимпештански и мађарски Иларион посетио је православни храм у изградњи у Хевизу


Митрополит будимпештански и мађарски Иларион посетио је 25. јуна храм у изградњи посвећен икони Богородице „Живоносни источник“ у граду Хевизу (Мађарска). Настојатељ парохије протојереј Николај Ким испричао је архипастиру о животу православне заједнице, која ће крајем године прославити десетогодишњицу од оснивања. Састанку је присуствовао ђакон хевишке парохије Стефан Вајно-Елијаш.


Изградња храма у познатом мађарском летовалишту почела је пре две и по године. Влада Мађарске пружила је значајну финансијску подршку Епархији будимпештанској и мађарској Руске Православне Цркве у обнови већег броја православних храмова у овој земљи, и помоћ у изградњи храма посвећеног икони Богородице „Живоносни источник“ у Хевизу. Градилиште храма у Хевизу више пута су обилазили државни секретар Мађарске за верска питања, националне мањине и грађанске односе и градоначелник града.

Директор грађевинске фирме-извођача радова Валентин Сирбу причао је митрополиту Илариону о току радова на пројекту мађарског архитекте Ласла Ванцеа. Митрополит Иларион је високо оценио уметничке заслуге пројекта и хармоничност подигнутог црквеног здања, преноси епархијски сајт. На крају посете владика је благословио градитеље, свештенство и целу хевишку парохију.


Извор: Мospat.ru