Type Here to Get Search Results !

Парохија цркве Свих Светих у Стразбуру организовала ходочашће за парохијане који говоре француски


Дана 25. јуна 2022. године у историји парохије Свих Светих у Стразбуру (Француска) обављено је прво ходочашће парохијана цркве који говоре француски. Заједно са настојатељем парохије, архимандритом Филипом (Рјабихом), ходочасници су посетили православне светиње Трира. Данас је то мали град на југозападу Немачке, а у време старог Рима био је познат као Аugusta Treverorum – један од главних политичких и културних центара, највећи град Римског царства северно од Алпа.


Ходочасници из Стразбура видели су катедралу у Триру, где су се поклонили хитону Спаситеља, који је у град из Јерусалима донела краљица Јелена, а посетили су и крипту катедрале, где се чува глава свете краљице Јелене. На месту њене куће подигнута је катедрала у Триру. Поред катедрале налази се чувена Константинова базилика – престона соба светог цара, која је била део његове палате.

Поред тога, ходочасници су посетили базилику Светог Павлина, где су се поклонили мученицима, који су пострадали за своју веру у првим вековима хришћанства. Учесници путовања посетили су бенедиктински манастир Светог Матије, у коме се налазе мошти светог Матије, једног од дванаесторице апостола, који је жребом заузео место палог Јуде Искариотског. У истом манастиру сахрањени су и први епископи Трира, свети Евхарије и Валерије.

У свим светињама ходочасници су служили заједничке молитве на француском језику, а поред хитона Спаситеља слушали су и читање једног од Страсних Јеванђеља.

Како се наводи на парохијском сајту, поклоничко путовање је постало повод да се парохијани упознају и да ближе комуницирају у опуштеној атмосфери побожног путовања.


Извор: Мospat.ru