Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије: Припремајмо се за кончину као Пресвета Богородица


Празник Успења Пресвете Богородице обележен је великом молитвеном свечаношћу у селу Вукона, у Архијерејском намесништву тамнавском, чији је парохијски храм посвећен управо спомену на вазнесење на небеса Мајке Божје. Литургијско сабрање је предводио Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије, уз саслуживање свог заменика протонамесника Филипа Јаковљевића, архијерејског намесника тамнавског протојереја Небојше Миливојевића и више епархијских свештенослужитеља. Срдачан дочек духовном оцу овдашњег верног народа и бројним гостима приредили су парохијани Вуконе, на челу са својим свештеником Иваном Јовановићем.

Образ Божји смо сви добили на дар. Он је несагледив. Само светитељи, који су га по благодати Божјој остварили, могу да назиру колико је велики тај дар. Господар из данашње јеванђељске приче (Мт 18, 23-35), који хоће да се обрачуна са својим слугом, дужним десет хиљада таланата, за ондашње прилике великог новца, показује нам да свако од нас има тај огроман дар и може да управља њиме. Господ нам даје енергије доброчинства, љубави, енергије, самилости, милосрђа и све могуће врлине, а на нама је да то искористимо из љубави према Богу и ближњима, објаснио је Владика Исихије смисао зачала 11. Недеље по Духовима. Будући да наша Света Црква данас прославља празник Успења Пресвете Богородице, богоизабране да се у њој догоди сусрет божанске и људске природе и од ње роди Господ Христос, Владика Исихије је поучио, надовезавши се за прочитани одломак, да је она та која је тих десет хиљада таланата у потпуности сачувала и предала Богу и ближњима, те није имала људског греха.

Она је Пресвета, осим тога што је беспрекорног живота, и зато што  једина може да се назове родитељем Господа Исуса Христа. Бог је Његов Отац од вечности, а овде у времену она је мајка. Само она може Њега да воли материнском љубављу. Зато је узвишена изнад свих херувима и серафима и једина коју зовемо Пресвета. Упокојивши се на данашњи дан, она нам је показала блажену кончину, јер никога Господ није удостојио да дође по његову душу приликом уснућа. Душу, када умре човек, односе анђели… Она се удостојила да и телесно буде уздигнута на небо- беседио је Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије о узвишеној личности Мати Божје кроз коју је дошло спасење у свет и која је, као Мајка Господа Христа, уједно и мајка Цркве. Будући да смо крштењем Њему усиновљени, она је и мајка свих нас. Зато, истакао је Владика Исихије, на данашњи дан нема ридања и туге, већ се прославља њено блажено уснуће- печат који нас утврђује у томе да Господ васкрсава из мртвих.

Важно је да знамо да све нас чека кончина и да се сви попут ње припремамо за то. Да живимо у добрим делима и љубави једних према другима, да нас Господ удостоји да наша душа уђе у вечну радост Бога свог- закључио је ваљевски архипастир.

Према древној славској богослужбеној пракси, начињен је литијски опход и преломљен славски колач. У име домаћина, за свечаном трпезом, свештеник Иван Јовановић изразио је захвалност Епископу Исихију, коме је ово била прва канонска посета Вукони и похвалио чланове Црквеног одбора и парохијане за труд, који су уложили да припреме прославу храмовне славе и дочекају све који су дошли да је с њима обележе. Владика Исихије је узвратио благодарјем и благословио све учеснике свечаности.


Извор: Епархија ваљевска