Type Here to Get Search Results !

Игуман хиландарски Методије: Ако победимо ђавола, онда смо победили и све оно што ратује против Бога


На празник Успенија Пресвете Богородице, 28. августа 2022. године, после свете Литургије у српској царској лаври манастиру Хиландару, беседу за празничном трпезом произнео је високопреподобни архимандрит Методије, игуман манастира Хиландара, објавила је Задужбина светог манастира Хиландара на својој интернет-страници. 


Звучни запис беседе


Игуман хиландарски Методије је у беседи нагласио да "сваке године овај празник на Светој Гори и у нашем манастиру се свечано прославља, а ове године је био посебно благодатан, због тога што смо на Светој Литургији имали и монашење, велику схиму наша два сабрата - монаха Доментијана и монаха Игњатија".

Честитавши празник и подсетивши да се сваке недеље празнује Васкрсење Христово, којим је Он дао живот вечни "свакоме ономе ко верује у Њега", игуман Методије је указао да нам и данашњи празник Успења Пресвете Богородице "доказује и показује и поучава нас да су заиста истините те речи Божије и да је исправна наша вера у Васкрсење". Појаснивши обичај узимања парчета хлеба на крају трпезе, везаног за свето предање и данашњи празник, Игуман хиландарски је рекао да је то потврда речи тропара Успења да Богородица није оставила овај свет, већ и даље непрестано узноси молитве своме Сину за спасење свих нас.

"И заиста, са једне стране, на жалост чак и у Цркви, изгубио се тај осећај колико је монаштво битно, колико је важно, а са друге стране, овај свет, који је пред многим духовним изазовима плитак, више није имао потребу за правим, истинским монашким подвигом као што је то данас", рекао је игуман Методије.

У наставку је Игуман хиландарски говорио о сили монашке схиме и посланству монаха уопште у свету и подсетио и на догађаје из житија преподобног Теодосија Великог и преподобног Сергија Радоњешког, из којих учимо "колико је моћна сила праве монашке молитве и монашке схиме, да је чак и на видљив начин Господ то много пута показао и да су се многа чуда дешавала и да су многе војске биле побеђене не силом оружја и мноштвом војника, већ силом монашке молитве и монашке схиме".

"И ми ако хоћемо да будемо прави монаси, морамо да преузмемо и одговорност ... да знамо да је наша борба она духовна, невидљива, али исто тако и најважнија, јер међу људима ми немамо у ствари правог непријатеља" рекао је Игуман Методије, нагласивши да је "једини наш прави непријатељ, непријатељ целог људског рода јесте ђаво, који покреће оне људе који су одступили од Бога" и "које је он пронашао као погодне да њему буду слуге и врше његову вољу овде на земљи". Међутим и такви људи нису наши непријатељи, већ су и они страдалници, наставио је игуман Методије и додао да "ми као монаси не гледамо превише на ове спољашње ствари које се дешавају, већ да увек покушамо да расудимо која је то тајна у невидљивом свету и која је то борба коју ми треба да водимо".

"Ако победимо ђавола онда смо победили и све оно што ратује против Бога", поучио је игуман хиландарски све сабране и нове великосхимнике Хиландара.