Type Here to Get Search Results !

Архиепископ севастијски Теодосије из Јерусалимске патријаршије позвао је на прекид прогона Украјинске православне цркве


Архијереј Јерусалимске патријаршије архиепископ севастијски Теодосије поново реагује против прогона Украјинске православне цркве. У свом саопштењу од 16. августа 2024. каже да се у Украјини одвијају страшне акције против канонске Украјинске православне цркве, уз учешће западних политичких структура уз саучесништво „познатих црквених организација“. У наставку преносимо у целости изјаву Архиепископа севастијског г. Теодосија.


Почевши од поста уочи празника Велике Госпојине, узносимо топле молитве за завршетак рата у Гази и за завладање истинског мира у целом свету. Молимо се и за Украјину, за мир и просперитет њеног народа. Веома смо ожалошћени чињеницом да не слаби невиђени прогон канонске Православне Цркве у Украјини, на чијем је челу Његово Блаженство Митрополит Онуфрије. Кијевске власти прогоне цркву као да им је циљ потпуно уништење ове древне, историјом богате Цркве, чије оснивање се односи на почетак рађања хришћанства у Украјини.

Саучесници и заговорници ових страшних дела против канонске Православне Цркве Украјине су западне политичке снаге које свим могућим напорима покушавају да је униште, окончају њено постојање и пронађу јој алтернативу. Нажалост, све се то дешава у блиској сарадњи са познатим црквеним организацијама.

Жалосно је и жалосно да се за време садашњих прогона дешавају разарања и пљачке храмова, крађе приноса, хапшења епископа и свештеника, прогон верника и оних који не желе да промене црквену припадност. Нажалост, данас се све ово дешава пред нашим очима, цео свет гледа, али нико ништа не ради.

Где су све хришћанске цркве у време ових тешких прогона, и зашто видимо стање тихе равнодушности пред овим неправедним поступцима?

Где су организације за људска права и институције нашег мира? Они који тврде да им је стало до демократије, поштовања слобода и заштите људских права, па чак и права животиња, а игноришу и затварају очи пред овим неправедним поступцима и суровим прогонима древне Православне Цркве, а то је канонска Украјинска Православна Црква.

Желимо да подсетимо све хришћанске цркве у свету, а посебно православне, на њихову духовну, верску, црквену и моралну дужност да одбаце и супротставе се овим прогонима и захтевају њихов хитан прекид. Потребне су хитне и конкретне акције да се заустави прогон Украјинске православне цркве.

Како каже свети апостол Павле, ако страда један уд, страда цело тело (1. Кор. 12, 26). И данас, када је Украјинска православна црква распета и страдална, гоњена и гоњена Црква, дужност сваког од нас је да је подржавамо и штитимо док не престану ови систематски и неправедни поступци против ње

У време Успенског поста усрдно се молимо у Гетсиманском храму испред празног гроба Царице Небеске, тражећи заступништво, благослов и молитве Пресвете Богородице за очување прогоњене мученичке цркве у Украјини, да Господ Бог просветли савест свих укључених и да предузме мере за заустављање ових неправедних и страшних прогона против Украјинске Православне Цркве.


Превод са руског приредила

редакција портала "Ризница"


Извор: Мospat.ru