Type Here to Get Search Results !

Гости из Румунске Православне Цркве посетили Сретењски манастир у Москви


Дана 28. августа клирик Румунске Патријаршије и православни филмски редитељ протојереј Кипријан Мега, који је допутовао у Москву ради учешћа на 44. Московском међународном филмском фестивалу, посетио је московски Сретењски ставропигијални мушки манастир.


Гост из Румунске Православне Цркве саслуживао је са настојатељем Сретењског манастира игуманом Јованом (Лудишчевом) и братијом манастира на Божанственој Литургији у храму Васкрсења Христовог и новомученика и исповедника Руске Цркве. На богослужењу су се молили сарадници филмске куће Eirina Film, продуцент Л. Мега и С. Чобану, пратња филмског редитеља, као и сарадник Секретаријата Одељења за спољне црквене послове за међуправославне односе А. Ј. Хошев.

На крају Божанствене Литургије протојереј Кипријан Мега и његови сапутници учествовали су у празничној трпези, а потом их је примио игуман Сретењског манастира Јован (Лудишчев).

У разговору је констатовано да страдање за Православну веру, доживљено у годинама комунизма, уједињује народе који се налазе под окриљем Руске и Румунске Православне Цркве. Протојереј Кипријан Мега испричао је игуману Сретењског манастира о својој кинематографској делатности и о повезаности свог рада са духовном традицијом Румунског Православља.

Учесници састанка су разменили сувенире.

Истог дана увече, у филмском центру Октобар, у оквиру 44. Московског међународног филмског фестивала, приказани су филмови протојереја Кипријана Меге Бескрајно јутро (2016) и Глас вапијућег у пустињи (2022).

Филм Глас вапијућег у пустињи, номинован за конкурс 44. Московског међународног филмског фестивала, посвећен је исповедничком животу свештеника Георгија Калчу-Думитрјаса (1925–2006), који се борио за слободу вероисповести у комунистичкој Румунији.


Извор: Мospat.ru