Type Here to Get Search Results !

Архијереји Јустин и Иларион богослужили у зајечарском Саборном храму


На празник Светог Илије, у уторак 2. августа 2022. године, архијереску Литургију у Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице у Зајечару служили су Преосвећена Господа епископи жички Јустин и тимочки Иларион. Епископима је саслуживало свештенство и свештеномонаштво ових двеју епархија, а на литургијске прозбе одговарао је хор зајечарског храма.


Након Литургије преломљен је славски колач који је у част свог небеског заштитника принео архиђакон Илија, лични секретар Његовог Преосвештенства Епископа Илариона.

Поздравивши сабрани народ, Епископ тимочки пожелео је добродошлицу Епископу жичком заблагодаривши му на жељи да тридесетогодишњицу хиротоније прослави у првој повереној му Епархији. Ми се сећамо да сте Вашу прву архијерејску Литургију служили управо на Светог Илију у селу Звездан код Зајечара и да сте такође Вашу последњу архијерејску Литургију у достојанству Епископа тимочког служили  на Светог Илију, непосредно пред устоличење у трон жичких епископа. Стога је велика наша радост и благодарност и Господу и Вама на доброј вољи да будете са нама, и да донесете жички благослов, благослов свих светих са српске Свете горе.

Заблагодаривши на речима добродошлице и на гостопримству, Епископ Јустин је изразио радост што је на данашњи празник у Епархији на чијем је челу био двадесет и две године током којих је осећао небеску заштиту Светог пророка и боговица Илије. Поздравивши и благосиљајући народ ком је некада био пастир, владика Јустин је закључио – Најважније је да све што чинимо у име Божје чинимо, да славимо Оца, Сина и Духа Светога, Његове светитеље и угоднике, да живимо благочестиво и да се надамо да ће Господ, не на основу тога колико смо се ми потрудили и колико смо себе успели да очистимо и припремимо, него по милости својој јер ми Њега исповедамо да је истинити Бог наш који милује и спасава, који подиже и даје.


Извор: Епархија тимочка