Type Here to Get Search Results !

Све благословено траје: приказ 305. броја Светигоре

 

Уочи празника Крстовдана из штампе  је изашао 305. број образника за вјеру, културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске. 


Празнику Крстовдан посвећена је бесједа архимандрита Георгија Капсаниса „Крст Христов и његов значај у нашем животу“, а празнику Рођења Пресвете Богородице или Малој Госпојини бесједа почившег митрополита Амфилохија „Сва је земља чакала дан Њенога доласка“. За празник Успења Пресвете Богородице град Херцег Нови, поводом 640 година од његовог оснивања, посјетио је Његова светост патријарх српски господин Порфирије. Тај велики догађај обухваћен је репортажом „Патријарашки благослов граду Светога Стефана и Светога Саве“. Уз учешће патријарха Порфирија на Тргу од ћирилице представљена су дјела митрополита Амфилохија, о чему Светигора пише у тексту „Све што је благословено живи и доноси плодове“. Такође, можете прочитати како је изгладао овогодишњи девети Трг од ћирилице, који је био у знаку великог јубилеја. Са тог фестивала издвојено је излагање јереја Александра Лекића „Младен Црногорчевић – жеђ и трагање за истином“. Поред овог Светигора преноси излагања др Душана Крцуновића „Његошев завјет и етика дужности“ и Ивана Петровића Његоша „Противници рушења цркве Светог Петра Цетињског на Језерском врху“ са округлог стола  Педесет година  од рушења капеле на Ловћену.

Из репортаже „Мјесто гдје се вријеме прелива у вјечност“ сазнаћете како је прослављено 770 година од оснивања манастира Морача. Тој годишњици посвећена је бесједа Његовог високопреосвештенства митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија „Мјесто које је Бог од давнина одредио да буде свето“.

Светигора је публиковала истраживање др Ника С. Мартиновића „Два приступа етнолошком проучавању Црне Горе“, изглагање др Јелене Газдић „Поводом 90. годишњице од смрти Лазара Томовића“, есеј ђакона Павла Љешковића „Достојевски на Цетињу“, и други дио животописа преподобног Георгија Херцеговца из пера ђакона Горана Нухановића.

У рубрици Помен Светигора се опростила од академика Данила (Каплана)  Буровића. Поред редовне рубрике Архив ту је и Љетопис, који ће вас  информисати о догађајима из наше митрополије у септембру мјесецу.


Марија Живковић


Извор: Митрополија црногорско-приморска

Рубрика