Type Here to Get Search Results !

Крстовдан у крагујевачком Саборном храму; богослужио Епископ Јован


У понедељак 26. септембра 2022. године, на навечерје празника Крстовдан, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован са свештенством Саборног храма, служио је свечано бденије.

Пред крај јутрења када се пева свечано: “Свети Боже, Свети Крепки, Свети Бесмртни помилуј нас”, Епископ је узео Часни Крст, украшен босиоком и цвећем, и у свечаној литији га пренео из олтара до средине храма, и подигао га у ваздух са четири стране (јужне, источне, северне и западне), што символише четири крака Крста. Јер Крст Часни преиспуњава свецели космос, сабира свецелу твар љубављу Христовом. Поставивши Часни Крст на постоље насред цркве, Епископ се заједно са читавим сабрањем верног народа поклонио Часном Крсту, уз певање молитве: Крсту Твоме клањамо се, Владико, И свето Васкрсење Твоје славимо.

На сам дан празника Воздвижења Часног Крста, Преосвећени Владика Јован са свештенством Саборног храма у Крагујевцу и верним народом, служио је Свету Архијерејску Литургију.

У својој беседи после прочитаног јеванђелског зачала, протојереј – ставрофор др Зоран Крстић, ректор Богословије Светог Јована Златоуста у Крагујевцу. 

-Општа дијагноза нашег времена јесте да малу љубав имамо. Читава творевина јесте тајна љубави Божије. Што више волимо, то смо мање самовољни, то је наш крст лепши, али и већи. То значе речи које ћемо ускоро изговорити у молитви: “Да дође Царство Твоје”. Ми хришћани то прижељкујемо, томе се и молимо. То значи да се у овом палом стању и свету не осећамо добро. Ми желимо пуноћу живота где се побеђује смрт и царује васкрсење. То је оно што здрав човек хришћанин жели у свом животу, истакао је у беседи прота Зоран. 


Извор: Епархија шумадијска