Type Here to Get Search Results !

Епископ Јустин: Љубити Господа значи држати заповести Његове


Његово Преосвештенство, Владика Јустин, је служио Свету Архијерејску Литургију у Храму Светога Саве у Краљеву, уз саслужење архимандрита Дамјана (Цветковића), протојереја-ставрофора Мирослава Јаковљевића, протојереја-ставрофора Ненада Илића, протојереја Радоје Санда, протонамесника Александра Јевтића, протонамесника Новице Благојевића, ђакона Стефана Симића и ђакона Стефана Милошевског. 

Литургијски смо славили љубав Господњу према нама пројављену на Крсном Дрвету. О томе је Владика говорио у својој беседи, најпре нас подсетивши да се овог септембарског дана сећамо два догађаја везана за Часни Крст Господњи. Прво се сећамо проналаска Часнога Крста у време царице Јелене, када је васкрсењем мртвог човека откривено који је од три пронађена крста био Крст Господњи. Потом се сећамо победе цара Ираклија над персијским царом који је у својој власти држао Часни Крст и његовог свечаног повратка у Јерусалим. Приликом тог повратка цар је у царском одјејанију, свечано и тријумфално носио Крст, али тадашњи Патријарх је имао виђење анђела Божијег који забрањује цару да у царском оделу, несмирено, носи Часни Крст… Потом је Владика говорио о бескрајној љубави Божијој која се најбоље види у Његовој крсној жртви. На крају своје беседе, Владика нас је подсетио да љубити Господа значи држати заповести Његове и живети по заповестима Његовим.

Нека нас Господ силом Свога Часног Крста сачува неповређенима у животним невољама које нас чекају на нашим животним путевима. Амин.


Извор: Епархија жичка