Type Here to Get Search Results !

Митрополит Хризостом: Пресвета Богородица је послужила као посредница и као пут нашег спасења


На празник Рођење Пресвете Богородице – Малу Госпојину, 21. септембра 2022. године, Митрополит дабробосански г. Хризостом служио је свету архијерејску Литургију у храму у Бугојну (Чипуљићи), поводом храмовне славе, известио је Ненад Марковић, а пренела Митрополија дабробосанска


На крају Свете литургије Владика Хризостом је благословио славско жито и преломио славске колаче. Потом је служен помен војсковођама и војницима палим на бојном пољу у одбрамбено-отаџбинском рату од 1992. до 1995. године. Потом је обављен трократни опход око храма.

Упразничној беседи на тему „Роди се Пресвета Дјева Марија“, Владика Хризостом је, између осталог, истакао: „Пресвета Богородица је послужила као посредница и као пут нашег спасења. Њу је Господ благословио и дао родитељима њеним Јоакиму и Ани као утјеху, а нама роду људском радост и весеље; изаба је Бог да буде већа, светија и узвишенија од свих нас рођених од жене. Дакле, била је утјеха родитељима, али још већа радост свијету који је стењао у оковима гријеха, смрти и ђавола. У нашој Цркви имамо Њену икону која се зове „шира од небеса“. То значи да је Пресвета Владичица наша  Богородица била шира, не само од јерусалимског храма у ком је она служила као заветована дјевочица, већ шира и од самих Небеса. У своју благословену  утробу примила је Несмјестивог оваплоћеног Сина Божијег,  Богочовјека Христа. Она му је подарила сву нашу људску природу и тако се кроз њу он нађе у свему истовјетан са нама осим у огреховљености, јер гријеха не учини, нити се нађе преваре у устима Његовим. И као што је стајала испод крста на  Голготи и молила се за род људски тако исто и данас и  увијек стоји пред Богом и моли се за свијет и за свакока од нас.  Битно је да се и ми Њој увијек молитом Пресвете Богородице спаси нас обраћамо и вапијемо, а она ће нас молитвено заступити и помоћи, јер је Мајка Мшлости и Утјехе“, беседио је Митрополит дабробосански г. Хризостом.