Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије: Рођење Пресвете Богородице радује и небо и земљу


Манастир Подластва грбаљска торжествено је 21. септембра 2022. године, прославио своју славу – Рођење Пресвете Богородице.


Звучни запис беседе


Свету архијерејску литургију је служио Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије уз саслужење Његовог високопреосвештенства Митрополита ловчанског Бугарске православне цркве г. Гаврила, који борави у посјети Митрополији црногорско-приморској, свештенства и свештеномонаштва, као и молитвено учешће великог броја вјерног народа који се традиционално на овај празник сабира у овој древној светињи у Грбљу.

Бесједећи по Јеванђељу Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије је честитао празник и славу ове свете обитељу и благословио све сабране, истакавши да овај празник – Рођење Пресвете Богородице радује и небо и земљу:

“Радују се Адам и Ева јер се уклони првородни гријех преко Пресвете Дјеве, радују се Јудино и Ароново племе јер од њиховога потомства јави се Она у чијем сјемену ће се благословити сви народи на земљи. Радују се пророци који су духом Божијим надахнути пророковали о чудесном рођењу Христовоме које ће се догодити преко Пресвете Дјеве Богородице.”

На сваки догађај из Богородичиног живота, на све што је Она чинила, на Њену свету службу, гледамо, како је казао Владика Јоаникије, кроз Господа Исуса Христа, кроз чудесно зачеће силом Духа Светога, које се догодило када је Она зачела по Божијем промислу у својој дјевичанској утроби Спаситеља свијета – пренепорочно по дејству силе Божје, по дејству Духа Светога:

“Због Спаситеља кога је Она одњихала у својој Пресветој утроби, ми прослављамо Пресвету Дјеву као узвишенију од анђела и арханђела, од херувима и серафима, пјевамо да је Њена утроба постала шира од небеса, јер Онај кога небо не може обухватити, ни небо над небесима, ни космос, нити сви замисливи простори, смјестио се по љубави својој ради спасења рода људскога у утробу Пресвете Дјеве, примио од Ње људску природу, да би у њој – људској природи, устројио спасење свима нама. Зато је овај празник величанствен.”

Митрополит црногорско-приморски је указао на то да када прослављамо Пресвету Дјеву онда прослављамо и Спаситеља нашега Исуса Христа, као и када славимо Господа нашега увијек призивамо, прослављамо и величамо Богородицу и говоримо да сваки духовни дар који добијамо јесте од Господа Исуса Христа, али и посредовањем Пресвете Богородице. Зато одмах послије имена Божјега и помињемо име Пресвете Дјеве Марије Богородице и славимо је као брзу помоћницу.

“Као Ону која разбија све нападе демонских сила и сваке злобе, и демонске и људске. Која нас избавља од искушења, вади из мрака, из туге и очајања, која нас спашава у немогућим ситуацијама. Када нема спаса ниоткуда Она притиче, Она долази, Она тјеши, Она просвјетљује, Она упућује, јер ту благодат добила је од Спаситеља нашега Господа Исуса Христа и ту слободу да заступа и грешне и праведне, и радосне и тужне, и старе и младе, и мајке и мужеве и дјецу, да све приводи Христу. Да нас све оплемењује, да прошири срца наша да се испуне Божанском љубављу”, бесједио је Митрополит, подсјетивши да су Пресвету Дјеву Марију Њени родитељи, Свети Јоаким и Ана, довели и посветили храму Божијем, тако да је Она одрасла у посту, молитви, врлинама и трудовима, припремајући срце своје за стан Богу живоме.

Поручио је да нас овај свети празник позива да отворимо своја срца и душе, да примимо Божју благодат и милост, благослов и сваку радост молитвама Пресвете Дјеве Богородице:

“Да се испунимо Божје љубави и милости преко ове Свете службе и преко причешћа Светим тајнама Христовим, да се нахранимо небеским хљебом, да живимо новим животом. Да се препородимо и отјерамо из свога срца и између нас било какву препирку, мржњу, пакост, злопамћење, да све то буде далеко од нас, да бисмо били у близини Божијој и у близини Пресвете Богородице.”

Високопреосвећени Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије је нагласио да је данас велика радост што у овом сабрању учествује и драги пријатељ, брат у Христу, Високопреосвећени Митрополит Гаврило са јеромонахом Нектаријем из Бугарске православне цркве, као и браћа и саслужитељи из Пољске и Русије и Жичке епархије.

“Знамо да су се овдје сабрали вјерници не само из Грбља него и из других простора, и тако треба и да буде. Када је слава да будемо добри домаћини, да свакога госта дочекамо са љубављу као што смо и научили. Наш народ је вјековима његовао те лијепе народне обичаје и гостопримство, и у манастирима и при храмовима и у својим домовима. Заправо онај обичај који имамо у цркви, он се преноси и у наше домове, тако да су и наше породице живјеле као мала црква, као заједница љубави Божије и то треба да његујемо”, казао је Митрополит Јоаникије.

Позвао је све да се саберемо око Бога живога, око наших светиња, да се ту објединимо и надахнемо, подсјећајући да Црква непрестано чини добро и ствара добро, ствара љепоту. Као примјер је навео љепоту наших храмова који су рађени у најтежим временима, што свједочи да је наш народ његовао и љепоту душе и изражавао је на умјетнички начин:

“Стварали смо културу у нашим светињама, рађали светитеље и добре, мудре, побожне и честите људе и покољења и видимо да је и дан данас то тако. Зато је у наше вријеме омладина пришла светињама. Ту видимо нарочити промисао, милост Божију и молитвено заступништво Пресвете Богородице и наших светитеља: Светих Симеона и Саве и Светога Василија Острошкога и многих других Светих Божијих угодника и мученика, међу њима и Светога Кнеза Лазара и нових мученика. Дошло је до онога чему се нијесмо могли надати прије 40 или 50 година, да ће се наш народ Цркви вратити и да ће се вјера и светиње обновити и љубав братска међу нама. Нека то тако буде, да тако живимо и убудуће! И нека овај празник буде срећан свима!”

На крају Свете службе Божије сабранима се обратио  Његово високопреосвештенство Митрополит ловчански Бугарске православне цркве г. Гаврило: „Најсрдачније вам честитам велики празник Рођења Пресвете Богородице.“

Митрополит је истакао да у мјесецу септембру почиње црквена Нова година, а да је први велики празник данашњи који симболише и наше духовно рађање за нову црквену годину.

“Следећи велики празник је Крстовдан, јер нема духовног живота ако човјек послушно, са благодарношћу Богу, не носи свој крст који му је Господ послао”, бесједио је Високопреосвећени Митрополит Гаврило, додавши да је Пресвета Богородица била виша од свих анђела, арханђела и људи. Она је, како је нагласио, имала највеће смирење и љубав према Богу и понијела најтежи крст, а најтеже је поднијела страдање Господа Исуса Христа, али и доживјела највећу радост када је видјела Господа Васкрслог.

Благодарећи Господу што му је дао прилику да упозна Митрополита Јоаникија и да братски заједничаре, како је то и било међу нашим двјема светим Црквама, казао је да он подражава великим српским јерарсима у љубави према Господу и према људима. Подсјетио је да је Свети Сава волио Бугарску, и да је био вољен од бугарских патријараха и бугарског цара, и није му случајно Господ даровао да последње дане свога живота проведе у Бугарској.

„Срдачно Вам благодаримо Ваше високопреосвештенство, скромно се молимо Господу да Вам дарује снаге, јер је Ваш крст тежак, али су и ваша вјера и љубав велики и Господ нека Вам помогне да можете увијек да будете корисни вашем народу, вашој земљи, Светој православној цркви“, закључио је Његово високопреосвештенство Митрополит ловчански Бугарске православне цркве г. Гаврило.

По одслуженој Литургији пререзан је славски колач, а радост прослављања рођења Пресвете Богородице, која кроз 16 вјекова чува и обнавља ову древну светињу и народ православни, настављена је уз трпезу хришћанске љубави.


Извор: Митрополија црногорско-приморска