Type Here to Get Search Results !

Епископ Јустин: Литургија је извор бесмртности


Дана 21. септембра 2022. године Црква Пресвете Богородице у Горњој Трепчи прославила је своју храмовну славу празник Рођења Пресвете Богородице – Малу Госпојину.

Прослава храмовне славе је започела дочеком Његовог Преосвештенства Епископа жичког Г. Јустина, од стране свештенства и многобројног народа у порти храма у бањи Горња Трепча, метоху Манастира Вујан. Светом Архијерејском Литургијом је началствовао Епископ жички Г. Јустин, док су му саслуживали: архимандрит Дамјан (Цветковић), секретар ЕОУ-а, игуман вујански архимандрит Сава (Илић), секретар Епископа жичког, као и ђакон Стефан Симић. Чтецирао ипођакон Дејан Камиџорац.

У надахнутој беседи Његово Преосвештенство Г. Јустин је говорио о светињи у којој се верни народ окупио, како би заједно прославили празник Рођења Пресвете Богородице. Место на које људи долазе да би потражили излечење телесних болести је бања, а Црква је место спасења целокупног бића човековог. Помињући светогорске подвижнике, Епископ је нагласио да они нису бринули о телу, као и да су боловали, али су поживели и по 90 и 100 година и „душу своју припремили за Царство Небеско“. У овом свету нема потпуно здравих, од рођења до смрти, већ су присутни болест, искушења и времена која су тешка. Место где можемо да пребродимо све невоље које нас сналазе је Црква Божија – место обитавалишта Духа Светог, који освећује Свете Дарове, којима се ми спасавамо. Причешћивањем Телом и Крвљу Господа Исуса Христа добијамо живот вечни. Привидно здравље је спољашњег карактера, а право здравље је могуће једино када га даје Бог и Пресвета Богородица, рекао је Епископ Јустин.

На крају Свете Литургије, Епископ Јустин је са игуманом Манастира Вујан оцем Савом, домаћином славе, верним народом и ученицима основне школе из Доње Трепче „22.децембар“, пререзао славски колач и осветио славско жито. Отац Сава је позвао да овогодишњи домаћин преда славски колач новом домаћину. Након тога је уследила славска трпеза, коју је овогодишњи домаћин припремио. На крају, по завршетку трпезе љубави, Епископ Јустин се са благословом опростио од своје пастве.


Извор: Епархија жичка