Type Here to Get Search Results !

Епископ Јован: Пресвета Богородица је олтар Бога живога

На дан када славимо празник Рођења Пресвете Богородице, 21. септембра 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је Свету Литургију у задужбини Вожда Карађорђа у Тополи, која овог дана прославља своју славу. Празник Рођења Пресвете Богородице прославља и сама Општина Топола.


Звучни запис беседе


Епископу су саслуживали: протојереји ставрофори Драгољуб Ракић, Миладин Михаиловић, Мића Ћирковић, Рајко Стефановић, Жељко Ивковић, Велибор Ранђић, Слободан Богојевић и Ђорђе Радишић, затим протојереј Остоја Пешић, протонамесник Слободан Радивојевић, јереј Марко Стевановић, као и ђакони Александар Бабић и Стеван Илић и јерођакон Василије (Старовлах).

Појали су ученици богословије Светог Јована Златоустог у Крагујевцу.

На Светој Литургији и градској литији учешће су узели принц Филип са супругом Даницом Карађорђевић, као и ученици ОШ “Карађорђе” и СШ “Краљ Петар Први” са својим директорима и вероучитељима.

Након прочитаног јеванђељског зачала, Епископ шумадијски Јован се обратио свештенству и сабраном верном народу, поред осталог, рекавши: Пресвета Богородица је олтар Бога живога, трпеза Хлеба небеског. То је Христос и Литургија. Христос је себе ставио на трпезу да бисмо се ми хранили и живели њиме, не само у овом веку, већ и будућем. Христос себе даје, али никога не приморава да верује у њега. Човек је слободно биће да сам изабере да ли ће бити добар или лош. Слобода је заиста највећи дар Божији. Стога, не смемо је злоупотребити.


Извор: Епархија шумадијска