Type Here to Get Search Results !

Епископ Јован: Угледајмо се на светитеље који нас упућују на пут Христов

У селу Орашац, надомак Аранђеловца, верни и богобојажљиви народ са својим свештенством у пeтак 16. септембра 2022. године дочека свога архијереја Јована шумадијског на имању породице Карић испред цркве брвнаре посвећене Светом Јоаникију, првом Патријарху Српском, чија се успомена на овај свети дан прославља.


Звучни запис беседе


Свету архијерејску Литургију служио је Преосвећени Епископ шумадијски Господин Јован уз саслуживање архијерејског намесника орашачког протојереја-ставрофора Миће Ћирковића, протојереја Љубише Ђураша, протонамесника Дејана Тодоровића, јереја Марка Урошевића, јерођакона Василија (Старовлаха) и ђакона Александра Бабића.

Свету Литургију су својим појањем улепшали ученици богословије “Свети Јован Златоусти“ из Крагујевца.

После читања Светога Јеванђеље Епископ Јован је произнео своју беседу, поред осталог рекавши: Свети Јоаникије кога данас славимо у истини је прославио Бога и зато је Бог њега прославио. Зато нам га је дао као пример и њега и све друге Светитеље да следимо њихов живот, да се угледамо на њих, а не само да се позивамо на Светитеље, не само да се гордимо и кажемо да имамо ми Светога Саву, имамо хвала Богу, али ако само вичемо “имамо Св. Саву“, а не трудимо се да се уподобимо животу Светога Саве, неће нам ништа то помоћи за наше спасење. Позивати се, а не следовати, нема никакве користи за наше спасење.


Извор: Епархија шумадијска