Type Here to Get Search Results !

Епископ Јован: Бог поштује нашу слободну вољу, зато не може да нас спасе ако ми то не желимо


Епископ Јован: Није богатство само по себи зло али је зло на шта хоћу да употребим то богатство


Звучни запис беседе


У недељу 12. по Духовима, 4. септембра 2022. године, када наша Црква молитвено прославља Светог мученика Агатоника и Светог Горазда Епископа чешког, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Рођења Пресвете Богородице у Баточини.

Његовом Преосвештенству Епископу шумадијском Г. Јовану саслуживали су: протојереј-ставрофор Звонимир Витић, протојереј Саша Антонијевић, јереј Милош Митровић, јереј Ненад Милојевић и јерођакон Василије (Старовлах).

Лепоти богослужења допринео је хор саборног храма у Крагујевцу, као и ученици крагујевачке богословије.

По прочитаном јеванђелском зачалу, Преосвећени Владика се обратио присутнима, рекавши: Богу је могуће да убели наше грехе да буду бељи од снега али само ако ми хоћемо, желимо и уложимо труд. Неће Бог да нас спасе без нас, иако нас је створио без нас. Браћо и сестре, то благо о коме говори и данашње Јеванђеље, оно нам се даје од Господа Христа кроз свето причешће и зато чувајмо то благо, а када чувамо то духовно благо, знаћемо да сачувамо и овоземаљско благо. Човек је тамо где су његове мисли, зато ми на овој Светој Литургији своје мисли саберимо у себи, бар сат времена док смо на служби, саберимо мисли и упућујмо их Богу, уз молитву да нам Господ помогне. 


Извор: Епархија шумадијска