Type Here to Get Search Results !

Епископ Јован: Човек највише личи на Бога када поседује смирење


У среду, 12. октобра 2022. године, када наша света Црква молитвено прославља Светог Киријака Отшелника (Михољдан), Његово Преосвештенство Епископ шумадијски господин Јован служио је свету архијерејску Литургију у манастиру Вољавча.


Звучни запис беседе


Епископу су саслуживали изабрани епископ липљански архимандрит Доситеј Хиландарац, архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј – ставрофор Драгољуб Ракић, јеромонах Серафим, игуман манастира Тресије, јеромонах Киријак, сабрат манастира Крка (епархија далматинска), протонамесник Слободан Радивојевић, јереј Дејан Марковић и ђакон Стеван Илић.

Лепоти богослужења допринело је и певачко друштво “Србски православни појци” из Београда.

После прочитаног јеванђелског зачала, верном народу у својој богонадахнутој беседи обратио се владика Јован, поред осталог рекавши: Бити човек то је велико достојанство. Није лако бити човек. Лако је бити нечовек. Човек који осећа, човек који мисли, човек који тражи Бога и који тражи добро, а заиста, онај који тражи Бога и вером мисли и живи добиће Га. Апостол Павле каже: “Добро чините да вам се не досади”. Добра никада доста. Ма колико мислимо да ми дајемо другом, мало је то за наше спасење. Морамо се уздати у милост Божију. Добра никада много, а кап зла, не да је много него је премного. Када је човек слаб и немоћан, одмах треба да тражи лек у вери. Вера ће нам казати зашто се данас осећам овако а сутра се осећам онако. Нека нам Господ помогне да вером живимо, да вером ходимо и да нас Духом Светим сачува.


Извор: Епархија шумадијска