Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије: Зета, стара српска држава коријен је Црне Горе


Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је данас, на празник Светог Јована Златоуста Свету службу Божију у цркви Свете Петке у Голубовцима. Саслуживало му је свештенство и свештеномонаштво Митрополије црногорско-приморске. На малом входу Владика је у чин протојереја произвео пароха зетског Младена Балаћа. У литургијској бесједи Митрополит Јоаникије је рекао да је најзначајније људско сабирање у цркви.


Звучни запис беседе


“Да се заједнички Богу помолимо, да се духовно зближимо, да Дух Свети Божји прожме наша срца и наше мисли, да нас Он обједини. А када смо једно у Господу, у Духу Светоме, у Христу Исусу Господу нашем, онда смо јаки, онда смо оплемењени, онда нас то заједништво заиста уздиже до наручја Божјег. Јер, Бог благосиља наше заједништво и нашу међусобну љубав”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Владика је рекао да је Господ Исус Христос вјчни архијереј и прво свештеник

“А ми смо утолико архијереји и свештеници, свако по своме чину, колико идемо Његовим путем, колико извршавамо његове заповијести, колико смо у заједници са Њиме. Јер, свештеник нема ништа друго што га разликује од осталих људи, осим благослова Божијега да служи Свету службу Божију. И због тога је поштован свештеник, зато што приноси Богу свете дарове. И зато се његове руке освећују”, објаснио је он.

Додао је да се и сви други који учествују у Светој служби освећују на исти начин.

“Јер, Свето причешћекао светиња над светињама даје се подједнако и епископу и свеђтенику и ђакону и вјернику, и староме и младоме, и мушкоме и женскоме. Сви смо удостојени Светих тајни Христових да се сјединимо са Богом живим и истинитим”, нагласио је Митрополит Јоаникије.

Говорећи о празнику Светог Јована Златоустог казао је да Господ увијек из свога народа подиже и проналази оне који ће као и свети апостоли Његову ријеч проповиједати и његово дјело ширити и настављати.

“А Свети Јован Златоусти, који се испунио силом Божије ријечи, Божије мудрости, он је у своме времену, крајем 4. и почетком 5. вијека проповиједао Јеванђеље исто као и један од апостола, исто као Петар или Павле, или Јован Богослов. И тумачио је ријеч Божју. За оно што нам није јасно кад читамо Свето Писмо најбоље је да потражимо дјела Светога Јована Златоустога да нам он то разјасни”, казао је он.

Митрополит Јоаникије је казао да је Златоуст био свједок Христов, подобан апостолу Павлу.

“И његова ријеч је била блага и очинска, али је знао и изобличавати људске мане и људске гријехе, па се замјерио тадашњим властима. Иако су биле хришћанске власти. Али власт се врло често отуђи од народа и почне да гријеши, да заводи народ, што би наш пјесник рекао – за Голеш планину. И он је знао, не само да говори људима да се чувају од гријеха, него је знао и да изобличава гријехе, а понајвише оних који су на власти, јер су они највише одговорни”, истакао је ВладикаЈоаникије.

Додао је да је Златоустова ријеч била оштра, али апостолска, пуна истине и бољела је тадашње властодршце.

“Зато је био прогоњен. Умро је у изгнанству. Много је пострадао, много је био клеветан. Али, ко ће против онога који служи Господу, који је са Господом и који говори ријеч Божју? Јер се ријеч Божја не да свезати. И Свети Јован Златоуст се брзо вратио своме граду, али послије свога упокојења. И опет је донио благослов Константинопољу и опроштај свима, и онима који су га гонили и рекао: Мир свима”, нагласио је Владика.

Владика је вјерне у Зети подсјетиода смо као хришћани призвани на јединство и слогу.

“Да одбацимо и превазиђемо све наше неспоразуме, да оно што нас дијели презремо јер је много важније и много узвишеније и драгоцјеније да имамо заједницу једних са другима него да се дијелимо око ситница. А најчешће се људи дијеле око ситница, око пролазних ствари, око малих замјерки, а онда прискочи ђаво па то увелича… Али, ако имамо љубави према ближњима својим све ћемо лако превазићи”, рекао је он.

Додао је да је дошло вријеме и да Зета, која је постала и општина, треба да има и већи саборни храм.

“Да се она препозна по једном храму који неће бити у гробљу, који ће бити саборни храм гдје ћете моћи долазити на Свете службе Божије, сви да се заједно окупите, а посебно, и то треба имати у виду, кад су крштења, кад су вјенчања, кад су ти радосни догађаји, да се ипак мало помјеримо из гробља”, поручио је вјернима из Зете Владика Јоаникије.

Казао да се нада да ће Зета ускоро заблистати сјајем који јој приличи.

“Јер је Зета коријен Црне Горе, стара српска држава. Она је коријен данашње Црне Горе, како год то неко мислио, како год тумачио. Али, историја тако свједочи и ми немамо намјеру ништа да мијењамо из наше историје.Ми се њоме поносимо. Она је за нас света, она је свети предање и користимо то увијек да посвједочимо”, закључио је Митрополит Јоаникије.


Извор: Митрополија црногорско-приморска