Type Here to Get Search Results !

Беседа Патријарха српског Порфирија на хиротонији Епископа јегарског Нектарија


Патријарх Порфирије: Смирење јесте простор експлозије слободе која нам је Богом дарована

– У име Оца и Сина и Светог Духа! Браћо архијереји, браћо и сестре, по промислу Божјем, благодаћу Духа Светог и сагласјем светих саборских Отаца наше помесне Цркве најпре смо  изабрали, а ево данас, хвала Богу, и хиротонисали архимандрита Нектарија за Епископа јегарског.

Као и приликом сваке хиротоније, служили смо слжбу која се служи на Духове, празник на који се сећамо догађаја Силаска Духа Светог на апостоле Христове који су били сабрани у Јерусалиму. После тог догађаја апостоли су отишли на све стране света да проповедају Јеванђеље Христово, да крштавају све народе у име Оца и Сина и Светог Духа. И ево, ми смо служили управо исту ону службу која се служи на Педесетницу. Зашто? Пре свега због тога што је хиротонија епископа догађај када се сабирају епископи једне помесне Цркве или епископи из Католичанске Православне Цркве. Сабирају се на једно место да би се молили, да би служили свету Литургију и призвали Духа Светог да сиђе на онога који постаје епископ. Други разлог је и сама чињеница да Дух Свети, баш као на дан Педесетнице, силази на оног који постаје епископ и он бива одређен у Цркви да управо као апостол иде тамо где га Црква одреди, од све четири стране света, да проповеда Христа распетог и васкрслог и спасење људског рода Христом и у Христу.

Ви сте, владико Нектарије, сабирали искуства са свих страна света. Рођени сте у Сарајеву, али сте се школовали и одрастали у Шведској, студирали у Русији, студирали у Грчкој, обилазили многе земље Западне Европе, научили поред свог језика и језике других народа и ми се молимо Богу и сигурни смо, да као што су апостоли одлазили на све четири света до краја васељене да проповедају Христа, да ће чињеница да имате искуства разних култура и разних народа благодаћу Духа Светог од данас омогућити да ону истину, истину о Христу која је свима намењена, можете – разумевајући и посебности одређених култура и појединих народа – Христа и Христову реч не само пренети, него истински посведочити онаквом каквом она јесте, неизмењеном, а да притом буде разумљива онима којима се обраћате.

Као епископ Цркве Христове постављени сте да служите пре свега свету Литургију на месту и по обличју Христовом, јер света Литургија јесте пројава Царства небеског, манифестација Царства небеског овде са нама, међу нама. Света Литургија  је само Царство небеско у историји, јер Литургија јесте Тело Христово, сам Господ којим се ми људи причешћујемо и постајемо, по речи Отаца, Његови сутелесници и сукрвници. Света Литургија је темељ и оквир из којег све остало извире, а то остало подразумева пастирски рад, непосредни лични контакт са конкретним људима, где опет и изнова треба проповедати Христа, а не себе и своју реч. То подразумева да по угледу на Христа морамо неговати и смирење. Будући да сте провели одређени број година на Светој Гори, подвизавајући се са браћом монасима у Царској лаври, у светом Хиландару, сигуран сам да сте научили шта то значи. Смирење јесте заправо простор експлозије слободе која нам је Богом дарована.

Заједно са оцима из нашег светог Сабора молимо се да Вам Господ да бистар ум и топло срце и крепост тела да идете путем апостола Христових, али и да молитве Светог Нектарија чије име носите буду непрестано са Вама како бисте од данас и убудуће изграђивали Тело Христово. Нека Вас Господ благослови! Молите се за све Нас! Прими жезал овај да напасаш поверено ти Христово стадо. Послушнима нека буде за ослонац и укрепљење, а непослушне и непокорне упућуј и карањем и кротким васпитавањем, у Христу Исусу Господу нашем. Достојан!


Извор: Инфо-служба СПЦ