Type Here to Get Search Results !

Међупарламентарна скупштина Православља: Света Софија у опасности


„Профано претварање Свете Софије у џамију није само увреда историјске истине, већ представља директну претњу споменику“, сматра генерални секретар Међупарламентарне скупштине Православља.


„Света Софија мора бити проглашена спомеником у опасности“, рекао је др Максим Харакопулос, члан Парламента Грчке, после састанка са представницом Центра за културно наслеђеУнеска у Паризу, преноси News Bulletin 24/7.

Током састанка Харакопоулос је обавестио представницу Унеска о оштећењу коју је некадашња Саборна црква претрпела откако је претворена у џамију. Нажалост, било је многих извештаја о оштећењима и вандализму на чувеној Аја Софији у Цариграду од њеног претварања у џамију 2020. године.

„Доставио  сам представници Унеска детаљан переглед стања са публикацијама које описују ове катастрофе. Досадашње реаговање међународне заједнице није било као што смо очекивали, и то умањује углед међународних организација... Обавестио сам је, наравно, о међународној кампањи коју смо предузели као међупарламентарна установа за алармирање међународног јавног мнења“, рекао је генерални секретар.

Међутим, представница Унека, госпођа Берта де Санкристобал, рекла је да Унеско пажљиво прати стање споменика у Цариграду. Она је уверила да ће Света Софија бити на дневном реду следећег састанка.

У августу је Удружење грчких археолога објавило отворено писмо генералној директорки Унеска Одри Азулеј, упозоравајући и на стање Свете Софије и манастир Хоре, који је такође недавно претворен у џамију.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 




Извор: Оrthochristian.com